Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd La Louvière acht keer gebombardeerd. De materiële schade en vooral het menselijk leed was enorm.
Provincie: Henegouwen
Op 6 februari 1950 verongelukte de 22-jarige Lt Emile Dubois in Veurne met de Spitfire FR.XIV SG81.
Gedenkplaat op begraafplaats Tertre voor slachtoffers bombardement weeshuis
door Frans Van Humbeekdoor Frans Van HumbeekTijdens het bombardement op Saint-Ghislain van 23 april 1944, kwam een vliegtuigbom per ongeluk op het weeshuis terecht. Volgens officiële cijfers verloren zesenveertig kinderen en drie volwassenen het leven. Op de begraafplaats hangt een gedenkplaat met de namen van slachtoffers.
Gedenkplaat voor Julia Lebrun, slachtoffer bombardement weeshuis Tertre
door Frans Van Humbeekdoor Frans Van HumbeekTijdens het bombardement op Saint-Ghislain van 23 april 1944, kwam een vliegtuigbom per ongeluk op het weeshuis terecht. Volgens officiële cijfers verloren zesenveertig kinderen en drie volwassenen het leven. Een slachtoffer wordt vernoemd op een gedenkplaat in Neufmaison.
Informatiebord en gedenkplaat voor slachtoffers bombardement weeshuis Tertre
door Frans Van Humbeekdoor Frans Van HumbeekTijdens het bombardement op Saint-Ghislain van 23 april 1944, kwam een vliegtuigbom per ongeluk op het weeshuis van Tertre terecht. Volgens officiële cijfers verloren zesenveertig kinderen en drie volwassenen het leven. Op de plaats van de ramp hangt een informatiebord en staat een namenlijst van slachtoffers.
Naam van Olt Marius D’Haes op het gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog
door Luc Wittemansdoor Luc WittemansVoor de gemeentelijk begraafplaats staat een indrukwekkend mausoleum en monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden er links en rechts van dit gedenkteken twee kleinere gedenkplaten voor de slachtoffers van dit conflict toegevoegd. Op de linkse gedenkplaat is de naam van Marius D’Haes vermeld. OLt D’Haes was piloot bij 5/III/2 van de jachtgroep van Nivelles in mei 1940 en stierf in krijgsgevangenschap in Duitsland kort voor het einde van de oorlog.
Raymond Lallemant is waarschijnlijk een van de bekendste Belgische piloten bij de Royal Air Force. Na de RAF bleef hij nog meer dan 25 jaar bij de Belgische Luchtmacht. In Chappelle-à-Oie, deel van Blicquy waar hij geboren werd, staat een kleine gedenkplaat die eraan herinnert dat deze aas ooit in dit kleine Henegouwse dorpje woonde.
WO1-graven van twee niet geïdentificeerde RAF officieren
door Frans Van Humbeekdoor Frans Van HumbeekTussen de 29 oorlogsslachtoffers van het Gemenebest rusten in Roisin twee niet geïdentificeerde officieren van de RAF.
Graven van Cathérine Hurbain, Henri Duhaut en Jeanne François, bombardement 10 mei 1944
door Frans Van Humbeekdoor Frans Van HumbeekHier rusten Hurbain Cathérine en het echtpaar Duhaut Henri en François Jeanne, burgerslachtoffers van het Amerikaans bombardement van 10 mei 1944.
Gedenkteken voor Lt Eugène Rouyer en ADC Emile Chabbert, Potez 631 III/ECN 13
door Luc Wittemansdoor Luc WittemansIn Momignies staat een gedenkteken voor de bemanning van een Franse Potez 631 nachtjager. De bemanning bestond uit piloot Lieutenant Eugène Rouyer en boordschutter Adjudant-Chef Emile Chabbert en beiden kwamen bij de crash om het leven op 17 mei 1940.