Rue Jean-Baptiste Glorieux (Tournai)

Jean-Baptiste Glorieux, geboren te Tournai op 13 juni 1834, overleden te Roubaix, Frankrijk, in 23 maart 1905.

De familie Glorieux verhuisde in 1843 naar Roubaix in Noord Frankrijk waar zijn vader werk gevonden had. Zoon Jean-Baptiste was voorbestemd om wever of bankwerker te worden. Maar zijn interesse lag elders, vooral in wetenschap en techniek. Tegelijk maakte hij deel uit van een plaatselijk theatergezelschap. Om wat ervaring op te doen, reisde hij rond Frankrijk en bij zijn terugkeer in Roubaix beslist hij om ballonvaarder te worden.

De proefvlucht van zijn eerste balloon op 15 april 1861 is een mislukking. Maar bij zijn tweede poging op 18 augustus 1861 te Herseaux (tegenwoordig deel van Mouscron) slaagt hij erin op te stijgen, gezeten op een eenvoudig plankje. Vanaf dan tot 1894 zou hij 635 (641 volgens een andere bron) keer opstijgen met gasballons. Hij was niet alleen aeronaut maar ook maker van zowel gas- als warmeluchtballons.

Bij zijn opstijgingen nam hij dikwijls acrobaten aan boord die hun kunsten uitvoerden aan een trapeze opgehangen onder de ballonmand. Na zijn kunsten uitgevoerd te hebben, liet de acrobaat zich vallen met als een soort parachute een zeildoek. Vanaf 1884 associeert hij zich met Zephirin Disdal, eveneens afkomstig uit Roubaix. De waaghals springt regelmatig naar beneden vanuit de ballon van Glorieux, o.a. op 12 juni 1887 bij een opstijging te Mons in aanwezigheid van de Belgische koning.

Op 11 september 1894 stijgt Jean-Baptiste Glorieux op vanaf Rumillies, vlakbij zijn geboortestad Tournai. Bij die gelegenheid hangen er twee manden onder de ballon. In de onderste mand had de heer Duchâteau uit Roubaix plaatsgenomen. Op ongeveer 900 meter hoogte werden de koorden doorgesneden waarmee de tweede mand aan de ballon bevestigd was waarna deze aan een parachute neerdaalde. Het was de laatste ballonopstijging van Jean-Baptiste Glorieux. Hij overleed te Roubaix op 23 maart 1905. Zijn graf bestaat nog steeds op de begraafplaats van Roubaix.

In 2005 werden in Tournai niet minder dan 220 straatnamen gewijzigd. In een wijk in de deelgemeente Warchin kregen drie straten een naam verwijzend naar personen afkomstig van of verblijvend in Tournai die iets voor de luchtvaart betekend hebben. De bekendste is zonder twijfel Hélène Dutrieu maar ook René Desclée en ballonvaarder Jean-Baptiste Glorieux kregen een straat naar hen vernoemd.

Beelden: © Luc Wittemans 23/03/2023
Datum registratie:
03/04/2023
Locatie:
Rue Jean-Baptiste Glorieux (Tournai)
Adres:
Rue Jean-Baptiste Glorieux, Warchin, Tournai
Lengtegraad:
3°25’13.6″E
Breedtegraad:
50°36’21.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer