Gedenktekens voor 1Lt Olger S. Aal, de bemanning van Mosquito XIX MM678 en W/O Peter W. Chattin

Op 10 mei 2015 herdacht de gemeente Linter de Duitse inval van 75 jaar geleden. Bij deze gelegenheid werden de gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers van de gemeente herdacht met een gedenkteken aan de kerk van Drieslinter. Op het grondgebied van fusiegemeente Linter vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog ook drie geallieerde vliegtuigen en de bemanningsleden werden eveneens herdacht met een gedenkteken aan deze kerk.

Op 29 augustus 1944 stortte een P-47 neer op de deelgemeente Melkwezer. Het betrof een P-47D van het 350st Fighter Squadron van de 353rd Fighter Group met serial nummer 44-19580 en code LH-N. Het droeg de naam ‘Rat a Dat’. De piloot was 1ste Luitenant Olger Ivan Aal. Volgens rapporten uit die tijd zou hij geraakt zijn bij een aanval op het vliegveld van Diest-Schaffen maar het zou best kunnen dat hij geraakt werd door de flak van het vlakbij de crashplaats gelegen geïmproviseerde Duitse vliegveld van Orsmaal waar van 28 augustus tot 4 september 1944 de Messerschmitt Bf 109Gs van III./JG 27 een tussenstop hielden op hun terugtocht naar Duitsland. De piloot heeft een laatste rustplaats op het Ardennes American Cemetery in Neupré.

Iets meer dan een maand later, in de nacht van 6 op 7 oktober 1944 crashte een Britse Mosquito XIX nachtjager te Drieslinter, op het gehucht Meirbeek en Den Tanter. Het vliegtuig, serial nummer MM678, squadron code RS-A van 157 Squadron, was erop uit gezonden om een bombardement op Dortmund te ondersteunen door het de Duitse nachtjagers lastig te maken zodat ze minder kansen kregen om RAF bommenwerpers aan te vallen. Het is niet duidelijk waarom de Mosquito neerstortte. De twee bemanningsleden, Pilot Officer William S. Vale RAAF en Flight Lieutenant Alfred E.D. Ashcroft DFC, kwamen om het leven. Ze zijn begraven op het kerkhof van Evere bij Brussel.

De gedenksteen kwam er op initiatief van burgemeester Marc Wijnants en de Heemkundige Kring Linter. De heemkundige kring bezocht de twee crashplaatsen en vond nog enkele kleinere fragmenten van de vliegtuigen. Deze onderdelen zijn nu in bewaring bij de heemkundige kring. De zoektocht naar de familieleden van de bemanningen was het werk van Lisette Wouters. Lisette heeft haar sporen verdiend in het onderzoek naar crashes in de omgeving van Linter; we kwamen haar naam ook tegen in het boek van Guy Leus over de vliegtuigcrashes in buurgemeente Geetbets.

Piloten van niet minder dan drie nationaliteiten: Verenigde Staten, Groot Brittannië en Australië. Het was dan ook een uitgebreid en internationaal gezelschap dat de herdenking op 10 mei 2015 bijwoonde. Niet alleen waren er de plaatselijke dignitarissen en de verenigingen van oud-strijders en vertegenwoordigers van de drie ambassades die de plechtigheid bijwoonden. Maar men was er ook in geslaagd om familieleden van de drie slachtoffers te contacteren en deze hadden de verre verplaatsing gemaakt om de plechtigheid bij te wonen. Uit Australië was er Mevrouw Grace Harding, zuster van piloot William Vale, uit Groot Brittannië kwam Mevrouw Carolyn Mason, nicht van Alfred Ascroft, Chris Toase en zijn dochter, neef van Alfred Ashcroft, en uit de Verenigde Staten kwam Irvin Aal, neef van Olger Aal.

Op 16 mei 2024 werd een nieuwe gedenkplaat onthuld aan de kerk van Drieslinter. De plaat brengt in herinnering dat Warrant Officer Peter W. Chattin hier sneuvelde op 3 september 1944 tijdens een luchtgevecht met Duitse jagers van JG 26.
W/O Chattin behoorde tot 41 Squadron RAF; deze eenheid maakte toen deel uit van de Air Defense of Great Britain en beschermde het Britse eiland tegen Duitse bommenwerpers en V-1 vliegende bommen. Ze vlogen met de Spitfire Mark XII, een zeldzaam type waar er maar 100 van gebouwd werden. 41 Squadron vloog op 3 september 1944 een missie boven het Europese vasteland, wat ongewoon was. Bij het overvliegen van de streek tussen Brussel en Leuven, merkten ze Duitse Fw 190 jachtvliegtuigen die opstegen van Melsbroek en gingen er achteraan.
Squadron Leader Terrence Spencer, CO van 41 Squadron, schoot Hauptman Emil Lang neer, de CO van II./JG 26. Lang was een aas met 173 overwinningen op zijn actief. In januari 1945 zou S/L Spencer CO worden van 350 (Belgian) Squadron. Leutenant Alfred Gross, eveneens een aas met 52 overwinningen op zijn actief, schoot waarschijnlijk de Spitfire XII EN622 van W/O Peter Chattin neer alvorens zelf neergeschoten te worden door W/O Patrick Coleman van 41 Squadron. Lt Gross kon uit zijn vliegtuig springen maar werd naar verluid beschoten vanaf de grond door Duitse soldaten. De vliegtuigen van Hptm Lang, Lt Gross en W/O Chattin kwamen allemaal terecht in een veld langs de Sint-Truidensesteenweg te Overhespen. Lang en Chattin overleefden de crash niet, Gross was zwaargewond en kwam voor lange tijd in een hospitaal terecht. Hij zou nooit meer vliegen. Het lichaam van W/O Peter Chattin werd in zijn parachute gewikkeld en begraven aan de kerk van Overhespen maar op 12 juli 1946 herbegraven op de Commonwealth-begraafplaats van Geel. De 23-jarige Peter Chattin liet een vrouw en twee kinderen achter.
De wrakstukken van Chattin’s Spitfire werden naderhand door burgermeester Marcel Henot van Overhespen opgehaald en op zijn boerderij opgeslagen. In maart 2022 schonk de familie Henot een flap van de Spitfire aan het Museum Derde Regiment Lansiers te Orsmaal (Linter).
Er bestaat veel verwarring over wie wie neerschoot omdat ongeveer op hetzelfde moment het Amerikaanse 38th Fighter Squadron, uitgerust met P-51 Mustang, eveneens slaags raakte met Fw 190s van 2./JG 26 in de regio ten noordoosten van Brussel maar het is onwaarschijnlijk dat zij iets te maken hebben met het neerschieten van Lang en Gross.
Voor de herdenking van W/O Peter Chattin sloegen de Gemeente Linter, de werkgroep heemkunde, met o.a. Alain Vandergeten en Lisette Wouters als drijvende krachten, en de vaderlandslievende verenigingen de handen in elkaar. De herdenking in de kerk van Drieslinter werd bijgewoond door een grote groep familieleden van Peter Chattin en van F/L Alfred Ashcroft, de navigator van de Mosquito voor wie enkele jaren geleden een gedenkplaat ingehuldigd werd. Het was een gelegenheid om ook de Amerikaanse piloot 1Lt Olger Aal, de Australisch-Britse bemanning van de Mosquito en de oorlogsslachtoffers van Linter te herdenken. Na de herdenking werd buiten aan de kerk de gedenkplaat voor Warrant Officer Peter W. Chattin onthuld.

Beelden: © Luc Wittemans, 24/05/2015 | © Luc Wittemans 16/05/2024
Datum gebeurtenis:
29/08/1944, 03/09/1944, 06/10/1944
Datum inhuldiging:
10/05/2015, 16/05/2024
Datum registratie:
05/06/2015
Eigenaar:
Gemeente Linter
Locatie:
Gedenktekens voor 1Lt Olger S. Aal, de bemanning van Mosquito XIX MM678 en W/O Peter W. Chattin
Adres:
Aan de kerk van Drieslinter, Grote Steenweg 268, Drieslinter, Linter
Lengtegraad:
5°02’46.5″E
Breedtegraad:
50°50’39.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer