In de gebouwen van het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de KU Leuven bevinden zich twee bas-reliëfs die herinneren aan de experimenten met lichtgas en onbemande gasballons van Jan Pieter Minckelers.
Periode: <1913
Gedenkplaat honderd jaar Vliegveld Kortrijk-Wevelgem.
Ingehuldigd door Generaal-majoor Vlieger Frederik Vansina, Commandant van de Luchtcomponent.Stefan van Tigchelt zag dat er een Jan Olieslagerslaan bestond in Vilvoorde. Was Olieslagers misschien in Vilvoorde geweest ? De Heemkundige Kring van Vilvoorde liet ons via Philippe Cornut weten dat jaren geleden het schepencollege een advies had gevraagd aan de cultuurraad. Omdat het een zijstraat van de Luchthavenlaan betrof koos de cultuurraad dan voor de Jan Olieslagerslaan. (2007)
In het Brussels Air Museum Magazine (BAMM) nr. 163, 3de trimester 2014, verscheen een rijk gedocumenteerd artikel over Jean-Baptiste Richard. Auteur Dominique Van Impe, een autoriteit wat betreft de geschiedenis van het vliegveld van Saint-Hubert, beschrijft daarin hoe Jean-Baptiste Richard (°24 september 1869, †8 september 1929) als eerste de rechten verwierf voor de inrichting en uitbating van het vliegveld van Saint-Hubert. Die rechten heeft hij snel overgedragen aan José Orta.
Léon de Brouckère (°Roeselare 1886, †Vorst 1944) is een van onze eerste Belgische luchtvaartpioniers. Als ingenieursstudent kwam hij rond 1910 in aanraking met de ontluikende luchtvaart. Hij sloot zich aan bij de Belgische Aëroclub en maakte (o.a. in de Gordon Bennett Race) naam als ballonvaarder. In Herstal richtte hij een bedrijf op waar vliegtuigpropellors werden gemaakt. Hij ontwierp zijn eigen vliegtuig en startte een vliegschool op het vliegveld van Kiewit, later op zijn eigen vliegveld in Genk. In 1911 verkreeg hij de licentierechten voor het Franse vliegtuig Deperdussin.
Hélène Dutrieu, afkomstig van Doornik, was op 25 november 1910 de eerste Belgische vrouw die een vliegbrevet behaalde.
Ook Sint-Pieters-Woluwe heeft een straat genoemd naar Jan Olieslagers. Dat mag niet verwonderen want vlakbij lag het vliegveld van Stokkel waar de Antwerpse Duivel voor de Eerste Wereldoorlog meer dan een keer zijn kunsten vertoonde.
Schroeflaan – Luchtvaartlaan – herinnering 14-daagse luchtvaart 23/7-4/8 1910
door webmasterdoor webmasterAan de ingang van het sportcentrum “Sportcity” staat een monument met een gedenkplaat t.g.v. 75 jaar Koninklijke Aero Club van België. Het is ook een herinnering aan de “dappere pioniers die van dit plein vertrokken om de lucht te veroveren”. Tevens is het een in memoriam voor Nicolas Kinet (4 augustus 1910) en Lucienne Cayat de Castella (+21 juli 1914.)
Op de begraafplaats ligt Albert Van Cotthem begraven (°1890, +1962), op zijn zerk staat een borstbeeld. In deze gemeente ligt ook de Albert Van Cotthemstraat. Deze “deken van de Belgische luchtvaart” werd geboren in Okegem (een deelgemeente van Ninove) maar na zijn huwelijk ging hij in Sint-Pieters-Leeuw wonen. In 1915 volgde hij in Etampes de opleiding tot militair piloot en na de oorlog werd hij de officiële piloot van de Koninklijke familie en lijnpiloot bij SNETA en Sabena.