Herdenkingssteen voor Nicolas Kinet

Nicolas Kinet, geboren te Luik op 24 april 1877, overleden te Stokkel op 3 augustus 1910.
Zoals nogal wat vliegeniers van die periode, kwam Nicolas Kinet uit een andere sporttak, het motorrijden, waar hij een rivaal was van Jan Olieslagers. Als vliegenier had hij een korte maar glansrijke carrière.
Hij leerde vliegen in Frankrijk, aan de vliegschool van Henri Farman, waar hij Charles Van den Born als instructeur had. Nicolas Kinet behaalde het Franse vliegbrevet nummer 83 in maart 1910 in dezelfde week als Jules de Laminne, Joseph Christiaens en Graaf Malynski. Hij behaalde het Belgische pilotenbrevet nummer 10 op 31 mei 1910.
Begin mei 1910 ontving hij zijn nieuwe Farman vliegtuig waarmee hij zijn echtgenote en zijn broer Louis een luchtdoop gaf.
Tussen 5 en 17 juni 1910 nam hij deel aan een vliegmeeting te Budapest in Hongarije.
De volgende maand vinden we hem te Reims in Frankrijk, waar hij van 3 tot 10 juli deelnam aan de 2e Grande Semaine de l’Aviation. Hij vloog er met wedstrijdnummer 23.
Van 14 tot 19 juli speelde hij een thuismatch met vliegdemonstraties te Ans waar hij zeer enthousiast onthaald werd.
Ter gelegenheid van de ‘Exposition Universelle’ van Brussel, organiseerde de Aeroclub van België een ‘Grande Quizaine d’Aviation’ op de paardenrenbaan van Stokkel van 23 juli tot 4 augustus 1910. Een van de deelnemers was Nicolas Kinet. Tijdens een vlucht op 3 augustus stortte hij neer en overleed aan zijn verwondingen. Volgens de ene bron zou er een onderdeel van zijn vliegtuig gebroken zijn, volgens een andere bron werd hij gegrepen door een plotse windstoot. Zowel zijn echtgenote als zijn broer Louis, eveneens mecanicien van Nicolas, waren getuigen van het ongeval. Het Britse luchtvaarttijdschrift Flight rapporteerde in zijn nummer van 3 december 1910 dat Louis Kinet zich niet liet afschrikken door de dood van zijn broer en op Kiewit volop aan het oefenen was. Nochtans vinden we nergens terug dat hij uiteindelijk zijn vliegbrevet haalde.
Te Ans staat een gedenksteen voor Nicolas Kinet. We weten niet wanneer hij opgericht werd maar we vermoeden dat het kort na zijn overlijden moet gebeurd zijn. De tekst op de steen is al wat verweerd en niet altijd meer even goed leesbaar:
A la mémoire de l’aviateur liègeois Nicolas Kinet
Ici en juillet 1910 il gagne la popularité
Liège 24 avril 1877 – Tombé 3 août 1910 à Bruxelles Stockel
De gedenksteen staat op een verkeerseiland op de plaats waar de Avenue Henri Lonay op de Rue de la Tonne uitkomt.  Een paar honderd meter verder heeft men een straat in een nieuwe wijk ‘Rue du Champ d’Aviation’ gedoopt. Het vliegveld van Ans, in gebruik van 1910 tot ongeveer midden jaren dertig, situeerde zich in de velden aan de overkant van de Rue de la Tonne. Maar behalve een straatnaam en het gedenkteken voor Nicolas Kinet, is er niets meer terug te vinden van het vliegveld: de grote hangar die er in 1930 gebouwd werd, is weg: alles is terug ingenomen door de landbouw. Ook de terril die op de achtergrond van sommige foto’s te zien is, is verdwenen.
We willen hier nog aanstippen dat Nicolas Kinet geen familie was van Daniel Kinet, Belgisch pilotenbrevet nummer 2, en ongeveer drie weken eerder, op 15 juli 1910, omgekomen bij een ongeval met zijn vliegtuig te Gent.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 21/12/2017
Datum registratie:
11/12/2008
Locatie:
Herdenkingssteen voor Nicolas Kinet
Adres:
Langs de Rue de la Tonne, op een verkeerseiland waar de Avenue Henri Lonay op deze straat uitkomt, Ans
Lengtegraad:
5°32’38.8″E
Breedtegraad:
50°39’37.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer