Gedenksteen voor Sgt Jack Edward Redmond, Lancaster 1 W4123 UL-R2 van 576 Sqn RAF

Op 5 maart 2023 kon Steven Volckaerts eindelijk het monumentje voor Sgt Jack Edward Redmond vinden in het gehucht De Plank nabij Voeren. Sgt Redmond was boordschutter van Lancaster 1 W4123 UL-R2 van 576 Sqn die in de nacht van 20 op 21 december 1943 neerstortte in het Veurs Bos nabij het dorpje De Plank. Het wrak werd gevonden door een lokale boswachter en zijn familie plaatste na de oorlog een klein kruisje op de plaats waar de lichaam van de Canadese Sgt Redmond gevonden werd.

De Lancaster was op maandag 20 december 1943 om 17 uur op RAF Elsham Wolds (Lincolnshire, Engeland) vertrokken voor een missie naar Frankfurt. Het toestel werd neergeschoten door nachtjager Oberleutnant Werner Baake, of 3./NJG1, gebaseerd in Venlo (Nederland).

De boswachter destijds, Alex Zeevaert, vond het lichaam van het Canadees bemanningslid Jack Edward Redmond op 21 december 1943. Verderop vond hij het wrak van de Lancaster, waarin zich nog een lichaam bevond. Een derde bemanningslid werd aan de andere kant van het bos gevonden, aan de kant van Veurs. In het begin werden drie herdenkingshouten kruisen geplaatst. De boswachter heeft ongetwijfeld ook het adres van Jack gevonden, omdat er na de oorlog een briefwisseling plaatsvond tussen de twee families. Later, door tussenkomst van de familie Zeevaert, werd een kruis geplaatst op de plaats waar het lichaam van de Canadees was gevonden met de tekst ‘A la glorieuse mémoire d’ un aviateur Canadien tombé ici le 20 déc 1943’, in het Frans en Engels. De kosten waren gedragen door de gemeente Remersdaal (Voeren). De familie van de Canadees heeft in het verleden de plaats van de ramp bezocht.

De slachtoffers werden aanvankelijk door de Duitsers begraven op hun basis in Sint-Truiden. Na de oorlog werden ze allemaal opnieuw begraven op de Heverlee War Cemetery. Met uitzondering van de Canadees Jack Redmond, waren ze allemaal burgers van het Verenigd Koninkrijk. Jack Edward Redmond was de zoon van William John Redmond en Lily May Redmond uit Maple Creek, Saskatchewan, Canada.

De andere bemaningsleden die rusten in Heverlee:
Sergeant (navigator) Louis Paul Edwin Allais,
Flight Sergeant (piloot) Frank Ball
Sergeant (bommenrichter) Leonard Balich
Sergeant (boordwerktuigkundige) William Dickie
Sergeant (radiotelegrafist) Frank Harry Gage
Sergeant (boordschutter) Alan James Pollitt

Bronnen: https://remersdael.be/Histoire/1943_Lancaster.html 

CWGC
Luftwaffe Night Fighter Claims 1939 – 1945, John Foreman, Johannes Matthews & Simon Parry
Nachtjagd War Diaries volume 1, Dr. Theo E.W. Boiten

 

Zonder de hulp van Joep Buysen, die penningmeester is van de lokale vereniging Heem en Natuur Voeren, had Steven Volckaerts dit monument nooit gevonden. Het staat in het Veurs Bos en er zijn geen wegwijzers of paadjes die naar het monument leiden.

Met dank aan Steven Volckaerts

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum gebeurtenis:
20/12/1943
Datum registratie:
7/3/2023
Locatie:
Gedenksteen voor Sgt Jack Edward Redmond, Lancaster 1 W4123 UL-R2 van 576 Sqn RAF
Adres:
Volg de N648 vanaf De Plank en ongeveer een 200-300 meter voorbij het kruispunt met de straat Konenbos ligt het monument aan de rechterkant in het bos.
Lengtegraad:
5°51’20.6″E
Breedtegraad:
50°44’30.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer