Gedenkplaat voor de bemanning van Halifax II JN920 LK-L 51 Sqn

Op zaterdag 23 oktober 1999 werd een gedenkplaat onthuld op de plaats waar 56 jaar geleden Halifax II JN920 LK-L van 51 Squadron RAF neerstortte, en waarbij de zeven bemanningsleden om het leven kwamen.

Het gedenkteken is een realisatie van verschillende groeperingen en instanties; in hoofdzaak de Heemkundige Kringen van Retie en Kasterlee, de gemeente Retie en de East Surrey Aviation Group (ESAG), en nog vele anderen. Het idee om hier een blijvend aandenken op te richten kreeg nog meer betekenis omdat twee van de vliegeniers geen gekend graf hebben. Een berging die werd uitgevoerd door de Britse groep ESAG, bracht geen verdere gegevens aangaande hun lot aan het licht (zie Contact Nr. 11). Ondertussen werd er door Luc Cox en ESAG nog wel verdere opzoekingen verricht, hetgeen ertoe leidde dat verschillende families van gesneuvelden werden teruggevonden.

Het was dan ook in aanwezigheid van delegaties van twee families dat het monument werd onthuld. Die eer kwam toe aan Mrs. Joan Cowie, dochter van rugkoepelschutter John Cowie, en Aubrey Loze, neef van staartschutter Vardre Lewis. Een erewacht werd verzorgd door huidig personeel van 51 Sqn dat nog steeds bestaat. Na inwijding door een priester volgde een ingetogen bloemenhulde en werd de Last Post geblazen. Mrs. Cowie zei : “Wij hebben nooit de kans gekregen om een begrafenis van onze dierbare bij te wonen. Nu heb ik tenminste het gevoel dat wij op een deftige manier afscheid hebben kunnen nemen”.

De bemanningsleden die omkwamen : Sgt C.E. Hall RCAF (piloot), Sgt M.S. Williams (boordwerktuigkundige), Sgt G.H. Bennett (navigator), Sgt E. Parker (bommenrichter), Sgt R.S. Sitch (radio-operator), Sgt John C. Cowie (boordschutter), Sgt T. Vardre Lewis (boordschutter). Enkel Sgt Sitch ligt begraven in Retie, vier liggen er begraven op het Schoonselhof en twee bemanningsleden zijn nog steeds vermist.

Het monument kan men vinden door de bewegwijzerde wandelweg te volgen vertrekkende aan Taverne De Bospaddestoel, Beverdonk 1 te Retie. Toepasselijk werd dit de Halifax-wandeling genoemd. Deze informatie werd neergepend door Luc Cox in Contact 16.

Info Karel Geets (15 juni 2020): Je kan ook de Witte Neteroute volgen. Dit is een wandelroute en op knooppunt 93 staat een kapelletje. Daar tegenover staat een bordje met de tekst dat 500 meter verder de gedenksteen staat.

Beelden: © Benno Goethals, 11/2002 | © Karel Geets, 15 juni 2020
Datum gebeurtenis:
22/10/1943
Datum inhuldiging:
23/10/1999
Datum registratie:
01/01/2006
Eigenaar:
Retie
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van Halifax II JN920 LK-L van 51 Sqn
Adres:
Op Halifax-wandelweg vertrekkende aan Taverne De Bospaddestoel, Beverdonk 1, Retie. Of volg de Witte Neteroute wandelroute en op knooppunt 93 staat een kapelletje. Daar tegenover staat een bordje met de tekst dat 500 meter verder de gedenksteen staat.
Lengtegraad:
5°01’47.5″E
Breedtegraad:
51°14’38.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer