Zendcentrum RLW

Vooral na de Tweede Wereldoorlog begon de burgerluchtvaart sterk te groeien en was er een grote vraag naar HF-radioverbindingen (Hight Frequency). De ionosfeer van de aarde refracteert de signalen van de korte golf terug naar de aarde en door gebruik te maken van de refractie kunnen zeer grote afstanden worden overbrugd. Het spreekt vanzelf dat deze eigenschap ten volle benut werd door de luchtvaartsector.

Omwille van technische redenen mocht een zend- en ontvangstcentrum niet op eenzelfde locatie worden gebouwd, er moest een bepaalde afstand tussen beide centra worden gerespecteerd.

In 1951 bouwde de Regie der Luchtwegen (RLW) hier in Haren het zendcentrum. Het ontvangstcentrum bevond zich op het grondgebied van Steenokkerzeel-Humelgem, binnen de contouren van het huidige Brussels Airport. Het zendcentrum ligt op een oppervlakte van ongeveer 6 ha. De uitzendingen op de korte golf stopten hier in 1968. Het centrum zelf werd gebruikt tot einde 1990.

Op de foto’s zien we de operationele gebouwen van het zendcentrum, RLW-technicus François ‘Sus’ De Wulf aan het werk in het centrum en de huidige overwoekerde locatie.

De site is niet vrij toegankelijk en afgesloten voor het publiek.

Beelden: © Hubert Verstraeten | © Paul Van Caesbroeck, 23/07/2011 | © Philippe Lerot, 28/11/2011
Datum registratie:
31/07/2011
Locatie:
Arthur Maesstraat 100, 1130 Brussel
Adres:
Arthur Maesstraat 100, 1130 Brussel

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer