Ardennes American Cemetery and Memorial

Het Ardennes Cemetery ligt op de Route du Condroz. Hier rusten 5.328 militairen, waaronder vele honderden Amerikaanse vliegeniers. Ze vielen lang niet allemaal in België. Ardennes Cemetery is de enige plaats in Europa waar nog graven van recent geborgen gesneuvelden aangelegd worden. Neuville was na de oorlog het enige identificatiecentrum in Europa voor de USAAF. Onbekende gesneuvelden werden naar Neuville gebracht om er na identificatie ook een laatse rustplaats te krijgen.
In perk C, rij 24, graf 10 ligt de hoogste gedecoreerde vliegenier: John L. Jerstad, een majoor van de 9de Luchtmacht. De man nam in de zomer van 1943 een staffunctie waar, op het moment dat beslist werd een van de gevaarlijkste bombardementsmissies uit de Tweede Wereldoorlog te vliegen: die op de olieraffinaderijen van het Roemeense Ploiesti. De aanval vond plaats op 1 augustus 1943, en Jerstad stond er op de missie te leiden. Nog voor het doelwit werd zijn Liberator in brand geschoten, ooggetuigen rapporteerden dat hij op dat moment alle kansen had om een noodlanding uit te voeren. Maar de man hield vol, dropte zijn lading in het doelgebied, en crashte vlakbij. Zijn stoffelijke resten werden vanuit Roemenië naar Ardennes Cemetery gebracht, op zijn grafkruis staat in gouden letters het hoogste ereteken dat hij kreeg: de Congressional Medal of Honor.
De indrukwekkende dodenweide wordt gedomineerd door een reusachtig gebouw met daarop onder meer de schilden van de 8ste en 9de Luchtmacht. Binnenin zijn drie reusachtige kaarten aangebracht. Tevens zijn er gedenkpanelen met daarop de namen van honderden vermiste en niet-geïdentificeerde gesneuvelden, een belangrijk deel zijn vliegeniers.
Beelden: © Philippe Vanderdonckt, 24/05/2009 | © Luc Wittemans 30/10/2016
Datum inhuldiging:
1960
Datum registratie:
21/12/2006
Eigenaar:
US
Locatie:
Ardennes American Cemetery and Memorial
Adres:
Route du Condroz, Neupré
Lengtegraad:
5°28’08.4″E
Breedtegraad:
50°32’29.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer