100 jaar vliegen in Kortrijk-Wevelgem

201610_GBK1.jpg

Wevelgem, 30 september 2016. Volgend jaar viert de luchthaven van Wevelgem (www.kortrijkairport.be) haar eeuwfeest. Er werd alvast een jubileumboek uitgebracht met zowel aandacht voor historische feiten als persoonlijke getuigenissen van mensen die er een stuk geschiedenis hebben mee beleefd. Auteur Guido Bouckaert had gelijk toen hij tijdens de officiële voorstelling zei: “Begin er vanavond al even in te lezen en morgenvroeg om vijf uur ben je nog geboeid aan het bladeren!”

Cover. (Foto: Tom Brinckman)

Het idee voor het jubileumboek kwam van de vzw Airport Community EBKT (www.airportcommunityebkt.com) . Om het gemeenschapsgevoel op het vliegveld van Kortrijk-Wevelgem levendig te houden, herinneren wij ons dat ze in 2013 van start zijn gegaan met de succesvolle Luchthavendagen. Sindsdien zijn ze zich zeer actief blijven inzetten voor Wevelgem, getuige ook dit boek. De publicatie is het resultaat van de samenwerking van luchtvaartauteur en journalist Guido Bouckaert met de redactie van de Flanders Aviation Society (FAS, www.fasinfo.be) en met de talrijke fotografen die actief zijn op de luchthaven. Onder de regie van fotograaf Jan Vanhulle (Air2Air.be) werden de beste foto’s ter beschikking gesteld voor deze publicatie. Het boek put uit de archieven van auteurs als Etienne Vanackere en Etienne de Grave en vele andere luchthavenkenners. Steun kwam er ook van de stad Kortrijk.

Robinson R-44 OO-NRG met piloot Barbara Stichelbout (zaakvoerster van STB-Copter,) brengt de nieuwe boeken naar de persconferentie. (Foto: Guy Viselé)

Het vliegveld van Kortrijk-Wevelgem begon als een Flugplatz tijdens de Eerste Wereldoorlog maar is in honderd jaar fel geëvolueerd, van een oorlogsvliegveld tot een Schengen-luchthaven. Het boek ‘100 jaar vliegen in Kortrijk-Wevelgem’ brengt een zeer positief verhaal. Het voorwoord komt van minister-president Geert Bourgeois. Hij feliciteert het dynamische team en hoopt natuurlijk dat de luchthaven zich de komende jaren verder zal ontwikkelen. Bourgeois: “Vandaag heeft Airport Kortrijk alle troeven in handen om uit te groeien tot een toonaangevende zakenluchthaven in Europa.” Rudolf Scherpereel, eerste schepen van de stad Kortrijk, onderstreept in zijn bijdrage het belang van de luchthaven voor de stad en de regio. Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem, is vooral de bezoeken bijgebleven van de koningin van Engeland en van president Obama. Hij legt ook de nadruk op een goed buurmanschap en op de bezorgdheid om de leefomgeving.

Een gelukkig man, auteur Guido Bouckaert. (Foto: Guy Viselé)

 

Het jubileumboek  is een rijk geïllustreerde kroniek waarin zo’n 100 getuigen aan het woord komen die een eeuw vliegveld aan de lijve hebben meegemaakt. We lezen ondermeer over de exploten van de Rode Baron, over het lot van het vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, de zweefvliegclubs, de eerste helikopters en over de zoveel bekende vliegeniers uit verschillende generaties die herinneringen hebben opgehaald aan hun vliegcarrière.

Lothair Vanoverbeke, bekend om het knappe boek ‘Moorsele, één dorp, twee vliegvelden’ (Groeninghe, 1993,) schetst in het jubileumboek de evolutie van Flugplatz tot internationale luchthaven, de periode van 1917 tot 1968. Daarna volgt een hoofdstuk ‘Burgers aan zet,’ een overzicht van 1968 tot heden.

Ann d’Aubioul (customer relations officer FIA) en Vanessa Moerman (Biggles Next Generation,) de twee charmante gastvrouwen die het boek presenteren. (Foto: Guy Viselé)

We gaan niet alle getuigen opnoemen, het zijn stuk voor stuk mensen die gepassioneerd zijn door de luchtvaart en door de Wevelgemse luchthaven. We vonden het fijn om bijdragen te lezen over ondermeer Etienne Vanackere (auteur en heemkundige,) Danny Deleyn (piloot,) Bart Vandamme (FAS-voorzitter en auteur,) Patrick Henderyckx (luchtfotograaf,) Ann Lechat (helikopterpiloot,) Lieven Lavaert (piloot,) Ivan Vanparys (luchthavenpolitie,) Filip en Steven Lambert (vliegtuigconstructeurs,) Marc Meuleman (piloot,) Roland De Groote (dé spotter,) Hugo Verledens (luchtpubliciteit,) Tony De Bruyn (Bronco Team, ondernemer,) enz. Zelfs een fervent tegenstander van de luchthaven krijgt het woord, nl. Rudy Dewilde, boegbeeld van Actiegroep Vliegveld Wevelgem. Tot zover een willekeurige selectie uit de boeiende reeks geïnterviewden. Ongetwijfeld zijn er luchtvaartliefhebbers die hun plaats in het boek hebben gemist, een selectie maken uit al de interessante luchtvaartpersonaliteiten van Wevelgem was ongetwijfeld een zeer moeilijke klus. Het boek sluit af met een leuk hoofdstuk over de zweefvliegerij op EBKT.

De drijvende krachten achter dit boek. V.l.n.r. Etienne de Grave (FAS,) Rudolf Scherpereel (eerste schepen stad Kortrijk,) Jan Vanhulle (FAS,) Bart Vandamme (FAS,) Ann d’Aubioul (FIA,) Raf Ghekiere (FAS,) Vanessa Moerman (Nex Generation Biggles,) Ignace Ryssaert (voorzitter Airport Community EBKT,) Thierry Verschelde (Airport Community EBKT,) Guido Bouckaert (auteur,) Filip Daem (voorzitter WIV) en Herman Vanhoutte (medeauteur.) (Foto: Guy Viselé)

Anno 2016 wordt het vooral uitkijken naar de grote infrastructuurwerken die zullen starten om van Wevelgem een volwaardige internationale luchthaven te maken. We willen nog even vermelden dat het restaurant Biggles Next Generation op Kortrijk Airport ter gelegenheid van 100 jaar EBKT een lekkere champagne met aangepast capsule en etiket op de markt heeft gebracht. Ik weet zeker dat auteur Guido Bouckaert na de voorstelling nog in stilte een flesje EBKT-champagne heeft gekraakt. Het was hem gegund om nog even na te genieten van zijn nieuwste boek, een schitterend werk.

V.l.n.r. Etienne de Grave (FAS,) Raf Ghekiere (FAS,) Rudolf Scherpereel (eerste schepen stad Kortrijk leest voor uit het boek,) Guido Bouckaert (auteur,) Thierry Verschelde (Airport Community EBKT) en Filip Daem (voorzitter WIV.)  (Foto: Guy Viselé)

Het boek is een uitgave van Stichting Kunstboek bvba (www.stichtingkunstboek.be) Voor de prima vormgeving tekende Jan de Coster (www.groupvandamme.eu). Teksten worden voortdurend verlucht met dubbelgrote bladzijden kleurenfoto’s van het vliegveld. Ook de cover is heel aantrekkelijk, een werk van Ignace Ryssart.

30×24 cm, 240 blz, kleur, ISBN 978-90-5856-552-5, gebonden in een harde kaft, 35 euro (afgehaald bij FIA, FAS, Propellor, op de luchthaven.) Te koop aan 40 euro (5 euro port inbegrepen) na betaling op rekening BE85 0001 1480 9806 van Guido Bouckaert – Lichtervelde, met vermelding van het adres waar het boek moet naartoe gestuurd worden.

Frans Van Humbeek

Foto’s: Tom Brinckman en Guy Viselé

 

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer