Gedenkplaat voor het vliegveld van Egem/Zwevezele

Het hulpvliegveld van Zwevezele kreeg van de Belgische militairen bij de aanleg in 1939 de code 34. Het bevond zich deels op het grondgebied van Zwevezele en Egem, ter hoogte van de huidige TV-zendmast. Dit vliegveld is niet hetzelfde als het vliegveld van Egem in de Eerste Wereldoorlog.

Verschillende Belgische smaldelen van het Belgisch leger maken in de meidagen van 1940 gebruik van het vliegveld van Zwevezele: 2de en 3de smaldeel Vliegopleiding (2/EPil, 3/EPil), 1ste smaldeel Reserve Park, 1ste groep van het derde Luchtvaartregiment (I/3Lu), … Al op 10 mei wordt het vliegveld aangevallen en de schade is groot. Op 18 mei 1940 crashte een Renard R-31 van het 9e smaldeel/5e groep/1e Luchtvaartregiment waarbij de waarnemer Sgt Armand Crabus om het leven komt. Op de grond raakt ook een mecanicien, Sgt Hubert Debay, dodelijk gekwetst door rondvliegende brokstukken van de Renard.

Na de Achttiendaagse Veldtocht en de capitulatie nemen de Duitsers het vliegveld van Zwevezele over. In 1941 volgde een uitbreiding en aan de zuidzijde kwam een taxibaan met vliegtuigschuilplaatsen. De bezetter bouwde een opslagplaats voor brandstof in het Meibos en een munitiedepot. Het hoofdkwartier lag aan de westkant van het vliegveld. Het hele vliegveld was omheind met prikkeldraad.

De Duitsers verlieten het vliegveld op 3 september 1944, ze lieten eerst nog een deel van de munitie ontploffen. Enkele dagen na het vertrek van de Duitsers maakte een Amerikaanse P-38 een buiklanding op het vliegveld. Na de bevrijding werd de landingsbaan door de geallieerden opnieuw bruikbaar gemaakt. In 1946 en 1947 ging er een ‘Egems vliegfeest’ door met lichte vliegtuigen. Het eerste vliegfeest had plaats op 20 oktober 1946. Volgens wijlen Jacques Willems, die als student ingeschakeld werd om te helpen bij de organisatie van 11 mei 1947, waren de volgende vliegtuigen aanwezig: OO-FAA Fairchild Argus, OO-GEB, OO-GED & OO-GEK drie Piper Cubs, OO-SCC Piper Super Cruiser en F-BDGA Stampe SV.4. Later werden de gronden van het vliegveld terug aan de landbouwers gegeven en in 1973 bouwde men dan de televisiemast op het voormalige vliegveld.

In 2021 publiceerde Lieven Vandecaveye een boek over de luchtoorlog boven Zwevezele en Wingene tijdens de twee wereldoorlogen. Later dat jaar kwam er ook een gedenkplaat op de plaats van het vroegere vliegveld van Egem/Zwevezele. Ook hier kwam het initiatief van Lieven Vandecaveye, leraar aan het VTI te Torhout, die zo ook zijn leerlingen kon betrekken bij de geschiedenis van hun streek gecombineerd met de praktische realisatie van het gedenkteken. De gedenkplaat geeft een kort overzicht van de geschiedenis van het vliegveld en aan de voorzijde is een afzonderlijke gedenkplaat aangebracht voor de Sergeanten Crabus en Debay die op het vliegveld het leven lieten. De gedenkplaat situeert zich aan de TV-mast (van ver zichtbaar) in de Vliegveldweg te Pittem.

Beelden: © Lieven Vandecaveye | © Luc Wittemans 21/03/2024
Datum registratie:
18/08/2021
Locatie:
Gedenkplaat voor het vliegveld van Egem/Zwevezele
Adres:
Aan de zendmast, Vliegveldweg, Egem, Pittem
Lengtegraad:
3°14’09.4″E
Breedtegraad:
51°01’15.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer