Vliegveldweg (Egem)

In juni 1917 begonnen de Duitse luchtstrijdkrachten met de aanleg van een vliegveld in Egem. De toenmalige veldwachter beschreef hoe de eerste twee auto’s met materialen toekwamen op 3 juni 1917 en hoe de eerste zes vliegtuigen er neerstreken op 16 juni 1917. Het vliegveld bood vooral onderdak aan ondersteunende eenheden, geen Jasta’s.

Het vliegveld lag niet zover van het kasteel, wat de officieren natuurlijk goed uitkwam. Het kasteel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zo zwaar beschadigd dat het na de oorlog afgebroken werd. Het vliegveld situeerde zich ten zuiden van de Kasteeldreef, tussen de Brugsesteenweg (N50) en Egem dorp. Na de terugtrekking van de Duitse bezetter keerden de terreinen terug naar hun oorspronkelijke bestemming, voornamelijk landbouw.

De Vliegveldweg ligt langs de plaats waar kort voor de Tweede Wereldoorlog een hulpvliegveld aangelegd werd door het Belgisch Leger. Het vliegveld situeerde zich dus noordelijker van het Duitse vliegveld uit de Eerste Wereldoorlog, op de grens tussen Egem en Zwevezele. We vinden het vliegveld dan ook meermaals terug in documenten en lectuur als vliegveld Zwevezele. Verschillende smaldelen van het Belgische Militaire Luchtvaart maakten in de meidagen van 1940 gebruik van het vliegveld van Zwevezele: 2de en 3de smaldeel Vliegopleiding (2/EPil, 3/EPil), 1ste smaldeel Reserve Park, 1ste groep van het derde Luchtvaartregiment (I/3Lu), … Al op 10 mei wordt het vliegveld aangevallen en de schade is groot. Op 18 mei 1940 crashte een Renard R-31 van het 9e smaldeel/5e groep/1e Luchtvaartregiment waarbij de waarnemer Sgt Armand Crabus om het leven komt. Op de grond raakte ook een mecanicien, Sgt Hubert Debay, dodelijk gekwetst door rondvliegende brokstukken van de Renard.

Na de Achttiendaagse Veldtocht en de capitulatie nemen de Duitsers het vliegveld van Zwevezele over. In 1941 volgde een uitbreiding en aan de zuidzijde kwam een taxibaan met vliegtuigschuilplaatsen. De bezetter bouwde een opslagplaats voor brandstof in het Meibos en een munitiedepot. Voor zover bekend waren er geen Duitse eenheden permanent gestationeerd op dit vliegveld.

De Duitsers verlieten het vliegveld op 3 september 1944, ze lieten eerst nog een deel van de munitie ontploffen. Enkele dagen na het vertrek van de Duitsers maakte een Amerikaanse P-38 een buiklanding op het vliegveld. Na de bevrijding werd de landingsbaan door de geallieerden opnieuw bruikbaar gemaakt. In 1946 en 1947 ging er een ‘Egems vliegfeest’ door met lichte vliegtuigen.

Beelden: © Frans Van Humbeek 21/03/2024
Datum gebeurtenis:
1939
Datum registratie:
02/11/2007
Locatie:
Vliegveldweg (Egem)
Adres:
Vliegveldweg, Egem, Pittem
Lengtegraad:
3°14’02.6″E
Breedtegraad:
51°01’09.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer