Monument van de weerstand

Dit monument van de hand van architect R.Braem, uitgevoerd door Marc Macken (verzetslid, overlevende concentratiekamp), werd op 8 september 1946 ingehuldigd door O. Vanaudenhove, bevelhebber van schuiloord Diest, overlevende concentratiekamp, later burgemeester van Diest en Minister van Staat. Het herdenkt de slachtoffers van WO II.

Het kwam er op initiatief van de verbroedering van het geheim leger, schuiloord Diest. Op de negen witte, rechtsopstaande stenen staan de namen van de gesneuvelde, Diestse weerstanders, op de horizontale steen staan de namen van de gestorven Diestenaars. Op de grote witten gedenksteen voor zuil staan ook de namen van twee piloten: Adjudant-Vlieger KRO Joseph Beelen (gesneuveld op 15 mei 1940) en P/O Albert Vandenhoven d’Ertsenryck (gesneuveld tijdens de Battle of Britain op 15 september 1940).

Het sculptuur op de verticale zuil, stelt het leven van Marc Macken voor tijdens WOII, onderaan een soldaat die zijn kledij moet uitdoen, gevangen genomen wordt en weggevoerd wordt. Langs de andere kant van de zuil staat een leeuw in een driehoek, symbool van het geheim leger.

Info via Filip Beelen, 27 oktober 2010

Beelden: © Bart Beckers
Datum inhuldiging:
08/09/1946
Datum registratie:
04/02/2007
Locatie:
Monument van de weerstand
Adres:
Weerstandsplein, Diest
Lengtegraad:
5°03’06.8″E
Breedtegraad:
50°59’26.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer