Gedenkteken voor Easy Company

De 101st Airborne Division werd in allerijl naar Bastogne gezonden na het onverwachte Duitse offensief van 16 december 1944. Een van de eenheden van de 101st was het 506th Parachute Infantry Regiment. ‘Easy Company’ van het 2nd Battalion, 506th PIR nam op 18 december 1944 geïmproviseerde stellingen in aan het Bois Jacques tussen Bizory en Foy aan het stationnetje van de spoorlijn van Bastogne naar Bourcy. Het station was de plaats waar de stellingen van het 501st en het 506th PIR op elkaar aansloten; het vormde een goed oriëntatiepunt in deze dicht beboste omgeving. Vroeg in de ochtend van 21 december kregen ze een eerste aanval te verduren. De volgende twee dagen was het rustig maar op 24 december kregen ze de volle laag. Er volgden hevige gevechten maar Easy Company hield stand. Bovendien werden ze ook tweemaal het slachtoffer van friendly fire wanneer Amerikaanse Thunderbolts hun posities onder vuur namen. Op 26 december maakte de eerste Amerikaanse tank contact met eenheden van de 101st, vanaf dan was de omsingeling doorbroken en konden de Amerikaanse eenheden in Bastogne opnieuw bevoorraad worden met voedsel en munitie. Easy Company bleef haar stellingen bezetten tot 9 januari 1945; op die datum gingen ze over tot de aanval en op 13 januari bevrijden ze het dorp Foy een laatste keer (Foy werd meerdere malen bezet en terug herroverd). In deze periode sneuvelden het grootste aantal soldaten van Easy Company. Daarna werden ze afgelost en overgeplaatst naar de Elzas voor een welverdiende rustpauze.

De verhalen van Easy Company vormden de aanleiding tot het boek Band of Brothers van historicus Stephen Ambrose. En dat boek was dan weer de basis voor de televisieserie van Steven Spielberg, een coproductie met Tom Hanks, uit 2001.

Het was ons al opgevallen hoeveel belangstelling er bestaat in Nederland voor Bastogne en de Slag om de Ardennen en dit monument is hier een perfecte illustratie van. Nederlander Marco Kilian heeft zich blijkbaar in de verhalen van de Slag om de Ardennen vastgebeten. Hij was betrokken bij twee gedenktekens in de omgeving van Bastogne. In 2009 werd het monument voor de 326th Airborne Medical Company van de 101st Airborne Division ingehuldigd in Sainte-Ode (zie afzonderlijke beschrijving in de database). Enkele jaren eerder lag hij ook aan de basis van een gedenkteken voor Easy Company. Hij kon daarvoor o.a. rekenen of de financiële steun van de heer en mevrouw Tom Hanks en zijn productiemaatschappij Playtone, betaaltelevisiezender HBO en de Jeep Corporation naast de stad Bastogne. Het monument werd ingehuldigd op 10 juni 2005 en voor de gelegenheid waren 17 veteranen van Easy Company aanwezig. De Amerikaanse veteranen kwamen naar Europa in het kader van de inhuldiging van drie gedenktekens voor Easy Company, één in Normandië, het tweede bij Bastogne en het derde te Nuenen, bij Eindhoven in Nederland (Operatie Market Garden). Het was waarschijnlijk de laatste keer dat zoveel Amerikaanse veteranen samen de oversteek naar Europa maakten. Ook aanwezig tijdens de herdenking in Bastogne was een acteur uit de serie Band of Brothers, James Madio. Tom Hanks zelf kwam niet naar Bastogne alhoewel hij present tekende in Normandië.

Op het linkerpaneel van het gedenkteken staan de namen van alle gesneuvelden van Easy Company uit deze periode.

Het monument staat niet ver van het voormalige treinstation van Bizory; de spoorlijn is tegenwoordig een fietspad geworden. In het iets verder gelegen Bois Jacques kan je mits enig zoekwerk nog wat schuttersputten (‘foxholes’) aantreffen die uit december 1944 dateren.

Beelden: © Luc Wittemans 20/07/2019
Datum gebeurtenis:
00/12/1944
Datum inhuldiging:
10/06/2005
Datum registratie:
21/11/2019
Locatie:
Gedenkteken voor Easy Company
Adres:
Langs de weg van Bizory naar Foy (weg zonder naam); volg vanuit Bizory de wegwijzers naar Foy en Bois de la Paix
Lengtegraad:
5°45’22.7″E
Breedtegraad:
50°01’44.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer