Gedenksteen voor drie gesneuvelde Belgische SAS

HENNEQUIN DE VILLERMONT Claude, geboren te Brussel 29 oktober 1923, overleden te Bure, België 31 december 1944
LORPHEVRE Emile, geboren op 9 december 1922, overleden te Bure, België 31 december 1944
RENKIN Paul, geboren te Brussel 19 november 1915, overleden te Bure, België 31 december 1944

Lt Paul Renkin en soldaten Emile Lorphevre en Claude Hennequin de Villermont maakten deel uit van het Belgische 5th SAS. Ze waren opgeleid om achter de vijandelijke linies te opereren voor inlichtingen- en sabotageopdrachten. In oktober 1944 werd het Belgische 5th SAS, aanvankelijk een parachutisteneenheid, omgevormd tot een verkenningseenheid met bewapende jeeps. Op dat moment telde de eenheid ongeveer 320 manschappen. Bij de Duitse aanval in de Ardennen op 16 december 1944, was het langs Geallieerde kant alle hens aan dek. Alle eenheden die snel konden ingezet worden, werden die kant uitgestuurd en daar hoorde dus ook het ‘Belgian SAS Recce Squadron’ bij. De 24 jeeps van de eenheid verlieten Tervuren op 19 december en voerde een aantal verkenningsoperaties uit vanuit Wépion om de oprukkende Duitse troepen in kaart te brengen. Op 23 december werden ze terug naar Tervuren geroepen om het logistieke zenuwcentrum van de Britse 21st Army Group te bewaken. Op 28 december werden ze terug naar de Ardennen gezonden en onder het bevel van de Britse 6th Airborne Division, installeerden ze zich in Froidfontaine, bij Beauraing, aan de zuidkant van ‘The Bulge’. Van daaruit voerden ze samen met Britse pantserwagens verkenningen uit in de richting van Wellin, Tellin, Halam, Han-sur-Lesse, Libin, Hatrival, Wavreille.
Op de fatale 31 december 1944 trok Lt Renkin erop uit met 4 jeeps in de richting van Bure. Na een eerste opdracht in de voormiddag, vertrokken ze in de namiddag opnieuw in dezelfde richting. Op een bepaald moment merken ze Duitse soldaten op die zich terugtrekken in de bossen. Ze gaan onder dekking van de andere jeeps langzaam verder maar worden onder vuur genomen. De jeep van Lt Renkin maakt rechtsomkeer maar wordt getroffen door een granaat in de reserve-brandstoftank. Het voertuig explodeerde en de drie inzittenden kwamen daarbij om.
Paul Renkin is begraven in het militair kerkhof van Boncelles (Seraing).

In Froidfontaine, van waaruit ze hun verkenningsopdrachten begonnen, is er ook een gedenksteen ingemetseld naast de hoofdingang van de kerk.

In Bure, op de plaats waar ze sneuvelden, staat een gedenkteken, genaamd ‘Croix Renkin’ (zie afzonderlijke beschrijving in de databank).

Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
31/12/1944
Datum inhuldiging:
06/09/1975
Datum registratie:
07/08/2019
Locatie:
Gedenksteen voor drie gesneuvelde Belgische SAS
Adres:
Aan de ingang van de kerk, op de hoek van de Rue des Aulnais en de Rue de Bazai te Froidfontaine, Beauraing

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer