Overblijfselen van fundering radarinstallatie “Meise” (2)

Steven Volckaerts, 24 maart 2008: Het verzamelen van informatie over het radarstation gaat zeer vlot. Ik heb ondertussen hulp gekregen van Rik Wouters, een lokale historicus die reeds vele boeken over de geschiedenis van Tremelo, Keerbergen en omstreken heeft uitgebracht en via hem zou ik in de volgende dagen de foto doorgemaild krijgen die onlangs in de streekkrant verschenen is. In het boek over Schnaufer heeft Wim Govaerts foto’s opgenomen van de Jagerleitoffizier Kuhnel die in Meise actief was, Wim heeft mij beloofd om deze foto’s door te mailen zodat ik deze zou kunnen gebruiken. Ook heb ik reeds vele getuigenissen en anekdotes kunnen verzamelen. Ik hoop tegen eind april een goede tekst te kunnen samenstellen en zal deze zsm doorsturen aan jullie.

De funderingen van de Wurzburg staan op twee locaties.

Een staat in een bosje langsheen de Hoevestraat maar net over de gemeentegrens (deze foto) en dus eigenlijk op grondgebied van de gemeente Werchter. Deze fundering (N50′ 98144, E4′ 73281) is moeilijk te bereiken door de wildgroei.

De andere fundering is terug te vinden aan de andere kant van de Veldonkstraat (verbindingsweg Tremelo – Betekom) in een klein zijstraatje, deze fundering staat achter een omheining en is moeilijk te bezoeken.

Volgens Jan Van Der Elst zou de radarpost wel degelijk in gebruik zijn geweest en waren er vele duitse en tjechische soldaten, zelfs vrouwelijke militairen, aanwezig. Alle gebouwen waren in hout behalve de wasserij, deze was in steen. Een aantal barrakken zouden na de oorlog zijn opgekocht door een pastoor uit het Brugse die er een noodkerk mee gebouwd heeft. Met de stenen van de wasserij werd er een ander huis gebouwd in Tremelo.

Jan weet zeker dat er twee radars stonden van het type Wurzburg en zeker een Freya, hij meent zich nog te herinneren dat er een twee Freya zou gestaan hebben maar kan dit niet met zekerheid zeggen.

Beelden: © Steven Volckaerts, 09/03/2008
Datum registratie:
26/03/2008
Locatie:
Overblijfselen van fundering radarinstallatie “Meise” (2)
Adres:
Bosje langsheen de Hoevestraat maar net over de gemeentegrens van Tremelo richting Werchter

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer