Mardasson memorial

Op 16 december 1944 sloeg het Duitse leger in een laatste stuiptrekking toe aan het dun bezette front in de Ardennen. Het zou tot eind januari 1945 duren voordat de Duitse troepen uit de Ardennen verdreven waren. De hele streek was getekend door dood en vernieling en dit bleef tot op de dag van vandaag in het collectieve geheugen gegrift.

Bijna onmiddellijk na de oorlog, terwijl men nog volop met de heropbouw bezig was, begon men in Bastogne ook met de bouw van een monumentaal gedenkteken voor de Amerikanen. Als locatie koos men de Mardasson heuvel, noordoostelijk van Bastogne. Het gedenkteken is een ontwerp van de Belgische architect Georges Dedoyard, o.a. ontwerper van enkele bruggen in Luik. Het stervormige monument heeft een binnendiameter van 20 m en een hoogte van 12 m. Op de zuilen staan de namen van de Amerikaanse eenheden die vochten in Bastogne en de Ardennen; we herkennen o.a. 17th, 82nd en 101st Airborne Divisions maar ook eenheden van de 8th en de 9th Air Force. Via een trap kan u bovenop het monument genieten van het weidse uitzicht; in de punten van de ster zijn overzichtsplannen aangebracht die meer details geven over de posities van de aanvallers en verdedigers.

Onder het monument bevindt zich een crypte met altaren voor de katholieke, protestantse en joodse eredienst. De mozaïeken in de crypte zijn van de hand van de Franse kunstenaar Fernand Léger.

Het monument werd ingewijd op 16 juli 1950. 10.000 toeschouwers woonden de inhuldiging bij en Generaal McAuliffe maakte de verplaatsing om dit Belgisch eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten bij te wonen. Voor de gelegenheid had men in het nabijgelegen dorpje Bizory zelfs een tijdelijk vliegveld ingericht.

Beelden: © Luc Wittemans 20/07/2019
Datum gebeurtenis:
00/12/1944
Datum inhuldiging:
16/07/1950
Datum registratie:
04/12/2019
Locatie:
Mardasson memorial
Adres:
Route de Bizory, Bastogne. Volg de wegwijzers ‘Mardasson’ en ‘Bastogne War Museum’.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer