Gedenkteken voor Capitaine-Aviateur Frédéric Désirotte, F-16A FA39

In Hamois staat al enige tijd midden in de velden een gedenksteen voor Capitaine-Aviateur Frédéric Désirotte van de 2e Wing die daar op 23 maart 1999 met F-16A FA39 crashte. Hij maakte deel uit van een detachement van de 2e Wing ontplooid op Koksijde voor oefening “Phoenix”.

De gedenksteen staat langs de Chaussée de Liège (N97) van Hamois naar Ciney maar is niet zichtbaar vanaf deze steenweg. Bij de oprichting werden er ook enkele coniferen achter de steen geplant en deze zijn ondertussen al wat gegroeid waardoor ze het zicht op het gedenkteken vanaf de steenweg belemmeren. Het lijkt dat de plaats toch regelmatig bezocht en onderhouden wordt.

Het gedenkteken is al die tijd onder de radar gebleven; we vonden er maar twee verwijzingen naar op het internet, een op een geocaching site en een tweede maal in het onderschrift van een foto op de wikipedia-pagina van Hamois. Het was de maker van deze foto, Luc Viatour uit Brussel, die ons de exacte plaats kon aanduiden, waarvoor dank.

Best laat je de auto achter op een kleine parking op een 700 meter voor de op- en afrit van de N4 en trek je je wandelschoenen aan voor een korte wandeling van een tiental minuten in de richting van Hamois. Het monumentje ligt namelijk niet langs een straat of weg maar je moet langs de randen van de velden en akkers tot op de plek gaan.

Beelden: © Luc Wittemans 10/10/2020
Datum gebeurtenis:
23/03/1999
Datum registratie:
31/10/2020
Locatie:
Gedenkteken voor Capitaine-Aviateur Frédéric Désirotte, F-16A FA39
Adres:
Langs de Chaussée de Liège (N97) van Hamois naar Ciney, midden tussen de velden (zie kaart).
Lengtegraad:
5°08’33.8″E
Breedtegraad:
50°19’39.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer