Oorlogsmonument met vermelding slachtoffers V2, Denderbelle

Het oorlogsmonument te Denderbelle herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder hierbij is de nagedachtenis aan de familie De Rop-Van Den Steen. Op 3 maart 1945 kwamen moeder Josephina, in verwachting van haar vierde kindje, en haar kinderen Rosa, Frans en Karel De Rop om het leven als gevolg van een V2-bom die op hun huis terecht kwam in de Groene Wegel te Denderbelle.

De V2 werd naar alle waarschijnlijkheid afgevuurd door de SS Werfer Batterie Abteilung 500 in Dalfsen (Overijssel, Nederland), 15 kilometer ten oosten van Zwolle. In de regio Dalfsen bevonden zich lanceerinstallatie in Hessum (5 km ten oosten van Dalfsen) en in Mataram (4 km ten westen van Dalfsen). De V2 voor Denderbelle zou in Mataram zijn afgevuurd.

Vader Jef De Rop was werkzaam bij de firma Callebaut te Wieze, de huidige Chocolatterie Callebaut, maar toen brouwerij-melkerij-chocoladebedrijf. ’s Middags kwam hij naar huis eten, en op zijn terugweg naar het werk was hij in de Kapellenstraat tussen ’t Gildenhuis en de familie Macharis als hij de V2 bom zag vallen op zijn huis, met de catastrofale gevolgen vandien.

Bron:
https://lebbeke.n-va.be/sites/afdelingen.n-va.be/files/generated/files/news-attachment/oorlogsmonument_denderbelle.pdf

www.V2Rocket.com en John Pridige

Overzicht V-inslagen op België, Pieter Serrien

Met dank aan Luc Van Waeyenberge

 

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
3/3/1945
Datum registratie:
6/3/1945
Locatie:
Oorlogsmonument met vermelding slachtoffers V2, Denderbelle
Adres:
Visstraat, Denderbelle
Lengtegraad:
4°05’05.8″E
Breedtegraad:
51°00’09.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer