Burgerslachtoffers bombardement WOII op Limal

De geallieerden besloten om op zaterdag 20 april 1944 de spoorweginfrastructuur van het door de Duitsers bezette station van Ottignies te bombarderen. Het bombardement moest de Duitse aftocht bemoeilijken.

Volgens Bomber Command War Diaries werd een vloot van 175 Halifaxen, 14 Lancasters en 7 Mosquito’s ingezet. Het bombardement startte rond 23 uur en duurde ongeveer 25 minuten.

Omdat de lichtfakkels die de doelen moesten markeren door de sterke wind ver van het doel afdreven, kwamen de meeste bommen echter terecht op de dorpen Limal en Limelette. Op anderhalve maand voor de landing in Normandië verloren bij dit bombardement 82 burgers het leven. In Limal vielen 31 doden te betreuren.

Het symbool voor het bombardement op Limal is ongetwijfeld het graf van de familie Servais. Het echtpaar Servais en hun vier kinderen kwamen om het leven bij het bombardement. De prachtig gebeeldhouwde grafsteen herinnert aan de gruwel.

Op de begraafplaats van Limal zijn nog andere graven terug te vinden die verwijzen naar het bombardement. Dokter Wilmes en zijn echtgenote kwamen om het leven, hun twee kinderen overleefden het bombardement. Dokter Wilmes is de grootvader van voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel Sophie Wilmes. De huishoudhulp van dokter Wilmes, Messani Rosa, kwam ook om het leven en zij rust nog op de begraafplaats van Limal. Ook het graf van Yvonne Salmon vonden we terug. Zij stierf een dag na het bombardement, toen er nog een bom tot ontploffing kwam.

Ook het oorlogsmonument bij de kerk in Limal (Place Albert I/Rue de la Station) verwijst naar de onschuldige slachtoffers van het bombardement.

Getuigenissen over het bombardement zijn te vinden in deze film:
www.youtube.com/watch?v=rUH0kKdbDI0

Van de 196 toestellen die de geallieerden hadden ingezet, kwam er een niet terug. De Lancaster III ND826 F2-W 635 Sqn RAF die was opgestegen van RAF Downham Market (Norfolk, UK) werd neergeschoten en kwam neer bij Dion-le-Mont (Chaumont-Gistoux). De bemanning rust op de CWG-begraafplaats in Heverlee:
Squadron Leader (pilot) Donald William Mansbridge,
F/O (navigator) Gerald Herbert Cruwys,
W/O (wireless) John Richard Hanson,
W/O (bommenrichter) William Courtney White,
W/O (flight engineer) Albert Stanley Palmer,
F/S (schutter) Ernest Rowe Newton Barrell,
F/S (schutter) Ernest Hambling.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
20/4/1944
Datum registratie:
17/2/2023
Locatie:
Burgerslachtoffers bombardement WOII op Limal
Adres:
Begraafplaats, Rue Josephéne Rauscent. Monumentaal graf familie Servais, ingang rechts, kant kerkhofmuur.
Lengtegraad:
4°33’38.1″E
Breedtegraad:
50°41’50.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer