Monument en infobord voor de bemanning van Lancaster II LL639 JI-R 514 Sqn

In de nacht van 11 op 12 april 1944 werden 352 bommenwerpers uitgestuurd om een spoorwegknooppunt in Aken te bombarderen. Op de terugweg stortte de Lancaster II LL639 van het 514 Squadron hier neer. Het vliegtuig was geraakt door de Duitse Nachtjager Uffz. Fischer van 12./NJG1. Deze bemanningsleden verloren het leven: P/O N.W.F. Thackray, Sgt C.W. Banfield, Sgt P. Hughes, F/Sgt J.R. Moulsdale, F/Sgt C.H. Henn, F/Sgt R.E. Bromley. Hun stoffelijke resten rusten nog altijd op de begraafplaats van Heverlee.

De enige overlevende, navigator Sgt Eddy Humes, werd krijgsgevangen genomen en overleefde de oorlog. Hij heeft het monument voor de bemanning van de ‘Nil Obstare Protest’ op 11 juli 1998 ingehuldigd, samen met mevrouw A.G. Hill, zuster van de Flight Engineer.

Luc Meyvis stuurde ons volgend verslag van de inhuldiging van het informatiebord. Dank aan Luc Meyvis en Jef Pets (www.lunak.be) voor de beelden van het monument, het informatiebord en de inhuldiging van het bord.

Op zaterdag 16 oktober 2021 om 15 uur vond tijdens een mooie na zomerdag in Molenbeersel de inhuldiging plaats van een informatiepaneel bij het monument voor de bemanning van Lancaster II LL639 JI-R van 514 Sqn.
Het monument was weinig opvallend en menig passant ging er dan ook achteloos aan voorbij. Onder initiatief van zowel Benny Ceulaers, voorzitter van het Plane Hunters Research Recovery Team Belgium, als de familie Driessens werd besloten om hierin verandering te brengen. Ook de gemeente Kinrooi ondersteunde hun initiatief.
Het resultaat mag gezien worden, een duidelijk infopaneel met de geschiedenis van de laatste vlucht van de LL639 en daarorond enkele vlaggenmasten. Rond de bestaande gedenksteen ligt nu mooie bestrating (kinderkopjes) en nieuwe grasmatten. Het bestaande monument kreeg een grondige poetsbeurt en Henri Vliegen vervaardigde een klein model van de Lancaster. Bijzonder aan dit schaalmodel is dat dit volledig is vervaardigd uit gesmolten aluminium stukken, afkomstig van het vliegtuig dat op die plaats is neergekomen.
De inhuldiging kon rekenen op een vijftigtal sympathisanten waaronder ook een afvaardiging van vaderlandslievende verenigingen en toenmalige getuigen van deze ramp. Benny Ceulaers schetste de omstandigheden die geleid hebben tot de crash, alsook het verhaal van de enige overlevende, Sgt. Humes. Burgemeester Jo Brouns benadrukte in zijn speech het belang van vrede en er werden brieven voorgelezen door de familie Driessens. Deze laatste stelde in hun bedrijf een mooi ingerichte ruimte ter beschikking waar na het officiële gedeelte de receptie plaats vond. Hierin ook een kleine tentoonstelling van de vele vondsten van dit toestel en een diavoorstelling die door de bezoekers erg naar waarde werd geschat. Kortom een mooi eerbetoon aan de overledenen van wie al vaak is gezegd dat we er veel aan te danken hebben en die we dan ook nooit mogen vergeten.
Tot slot een persoonlijke kanttekening. Het zou wenselijk zijn dat deze straat zou worden opgenomen in het fietsnetwerk waar Limburg zo bekend voor is. Er is een beetje verder (Vlasbrei 22) tussen fietsknooppunt 17 en 18 een mooie site die herinnert aan de dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog en die jaarlijks op flink wat bezoekers mag rekenen. En kleine aanpassing waarbij de Haelderheidestraat zou aangedaan worden en waarbij fietstoeristen geïnformeerd zouden worden over deze crash, zou een absolute meerwaarde zijn.

Beelden: © Luc Meyvis | © Jef Pets
Datum gebeurtenis:
11/04/1944
Datum inhuldiging:
11/07/1998, 16/10/2021
Datum registratie:
07/02/2006
Locatie:
Monument en infobord voor de bemanning van Lancaster II LL639 JI-R 514 Sqn
Adres:
Haeldersheidestraat 6. Op de hoek van het land- en tuinbouwbedrijf Driessens te Molenbeersel (een deelgemeente van Kinrooi).
Lengtegraad:
5°45’23.8″E
Breedtegraad:
51°10’52.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer