Monument voor SAS Jean Melsens

Op 10 september 1944 sneuvelde Sergeant Jean “Jan” Melsens in de omgeving van deze gedenksteen. Hij werd geboren te Kortrijk in 1922. Belgische parachutisten voerden in deze streek opdrachten uit in het kader van de operatie “Caliban”. Bij een aanval op de vijand werd Jan dodelijk getroffen.

Aanvankelijk stond er een gedenksteen voor Jean Melsens links van het kerkportaal. Die bevindt zich nu samen met het monument voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en een gedenksteen voor burgerslachtoffer Matthijs Weevers (+ Neuengamme) midden op het Sergeant Jean Melsenspark. Die gedenksteen ziet eruit als een grafsteen, maar in werkelijkheid heeft Melsens in Meeuwen in 1944 maar enkele dagen begraven gelegen.

In het boek “De oorlogsjaren in Ellikom, Gruitrode, Meeuwen, Neerglabbeek en Wijshagen” lezen we : “Op zondag 16 juli 2000 werd in Meeuwen voor Jean Melsens een tweede gedenkteken opgericht, nu zo dicht mogelijk bij de plaats waar hij sneuvelde. Het is een “klein monument” op het Meeuweneinde, aan de gelijknamige zijstraat van de Weg naar Helchteren. Op de plaats waar het staat, begon vroeger het bos waarin de metgezellen van Jean Melsens zich terugtrokken toen ze door de Duitsers op 10 september 1944 werden beschoten. De tekst op de propeller (zie foto) verwijst in poëtische bewoordingen naar de zendingsopdracht van de S.A.S.-soldaten toen en van al de wandelaars en fietsers nu die vanaf deze plek vertrekken voor een herdenkingstocht. Bovendien is het een boodschap voor iedereen om zich in te zetten voor vrede, dichtbij en ver weg.
Ter gelegenheid van de inhuldiging van het gedenkteken heeft de Dienst voor Toerisme van Meeuwen-Gruitrode samen met de stad Peer en de S.A.S.-veteranen een herdenkingsroute uitgestippeld. Ze passeert langs de bivakplaats en volgt het traject dat Melsens en Limbosch destijds hebben afgelegd. De voettocht werd Calibanwandeling gedoopt. De fietsers volgen de Melsens-Limboschroute. De herdenkingstocht wordt al sinds 1998 jaarlijks georganiseerd. De laatste jaren gebeurt dat door de Dienst voor Toerisme van Meeuwen-Gruitrode in samenwerking met de Vriendenkring Paracommando Limburg en plaatselijke geïnteresseerde verenigingen”. Jean Bosmans bezorgde ons de informatie.

Het voormalige kerkhof van Meeuwen kreeg als herbestemming een parkfunctie. Dat park werd op 26 november 1995 als “Sergeant Jean Melsenspark” ingehuldigd.

Beelden: ©J. Bogaert | © Archief Veronique Vanfleteren
Datum gebeurtenis:
10/09/1944
Datum inhuldiging:
16/07/2000
Datum registratie:
08/03/2006
Eigenaar:
Gemeente en heemkunige kring
Locatie:
Monument voor SAS Jean Melsens
Adres:
Meeuweneinde, Meeuwen-Gruitrode

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer