Monument voor Lt Henry de Rohan Chabot, MS 406 no 327 GC II/2

Lt Henry de Rohan Chabot kwam om het leven tijdens een luchtgevecht op 14 mei 1940. Hij maakte deel uit van GC II/2 uitgerust met Morane Saulnier MS.406C1 jachtvliegtuigen gebaseerd op het vliegveld van Laon-Chambry.  Hij kwam om het leven bij een luchtgevecht met Heinkel He 111s. Zijn MS.406 no 327 stortte neer in een bos te Chaumont. Een eerste monumentje werd door een jachtwachter in het bos van Chaumont gezet, nabij de N97.
Mr. Michel Corroy, een boswachter die in Florennes woont, heeft nu aan Steven Volckaerts en Hector Maurage ook het prachtige monument voor Lt. Henry de Rohan Chabot getoond. Dit monument ligt in het ‘Forêt Domaniale de Bruaire’ te Chaumont in de buurt van een bewegwijzerde wandeling. De ‘Promenade du Pont de Dinant’ begint op het einde van de Rue de Franchimont. Zonder de hulp van boswachter Corroy zou het onmogelijk zijn geweest om het monument te vinden. Volgens de vriendelijke boswachter is de kuil voor het monument de inslagkrater van het vliegtuig.
Steven Volckaerts maakte volgende wegbeschrijving naar deze unieke locatie. Zelfs met deze beschrijving is het monument zeer moeilijk te lokaliseren, het is aangewezen om hulp in te roepen van de boswachter. Op het einde van de ‘Rue de Franchimont’ te Chaumont, aan een oud waterpompstation en een antennemast van de basis van Florennes, is er een parkeerplaats waar je de auto kan achterlaten. Vanaf de parkeerplaats begint de wandeling ‘Promenade du Pont de Dinant’. Je volgt deze wegwijzer en de bosweg die het verlengde van de Rue de Franchimont vormt. Na ongeveer 500 m kom je op een kruispunt van twee boswegen, hier sla je links af (richting Croix Madame Matisse 1,7 km). Nadat je links een chalet bent tegengekomen duikt de bosweg naar beneden en daarna loopt de weg terug bergop. Halverwege deze helling zie je aan de rechterkant van de bosweg een soort van poort die gemaakt is met een boomstam. Uitzonderlijk mochten wij met de auto tot op die plaats rijden zodat ik via de GPS van mijn auto de coördinaten kon opschrijven: N 050° 13,50′ – O  004° 37,96. Op deze plaats ga je rechts het bos in. Let op, vanaf hier kun je geen weg of pad meer onderscheiden. Na ongeveer 100 m kom je de overblijfselen van een oude holle weg tegen (deze zou nog dateren uit de Romeinse tijd). Als je deze holle weg bent overgestoken -het lijkt wel een oude rivierbedding- sla je rechts af en volg deze bedding/weg ongeveer een honderdtal meter. Op de linkerkant, een eindje in het bos, zie je tussen de bomen de gedenksteen staan.
Beelden: © Steven Volckaerts, 27/10/2007
Datum gebeurtenis:
15/05/1940
Datum registratie:
27/10/2007
Locatie:
Monument voor Lt Henry de Rohan Chabot, MS 406 no 327 GC II/2
Adres:
Bos te Chaumont, zeer moeilijk te vinden, wegbeschrijving in tekst.
Lengtegraad:
4°38’00.0″E
Breedtegraad:
50°13’23.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer