Graf van Adj Egide Robaert

Egide Robaert, geboren te Sint-Jans-Molenbeek op 8 augustus 1894, overleden te Malo-les-Bains, Frankrijk, op 19 december 1916. We vinden de schrijfwijze van zijn naam als Robaert en als Roobaert. De databank Belgian War Dead Register van het War Heritage Institute geeft zijn naam als Robaert en daarom houden we deze schrijfwijze aan.
Egide Robaert was een vriend van Maurice ‘Teddy’ Franchomme en samen met Pierre Braun en Albert Gisseliere bouwden ze in 1907 en 1908 een zweefvliegtuig dat ze uitprobeerden in De Haan. We vinden ze alle vier terug in de Militaire Luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog maar alleen Teddy Franchomme zou de oorlog overleven.
Egide Robaert was oorlogsvrijwilliger en diende eerst bij de grondtroepen alvorens zich aan te melden als kandidaat-piloot voor de Compagnie d’Aviateurs. Hij behaalde zijn burgerlijk vliegbrevet in de Ruffy-Baumann vliegschool te Hendon in Groot Brittannië. Aangezien een burgerbrevet toen noodzakelijk was om aan de opleiding tot militaire piloot te beginnen, reisden talrijke Belgische kandidaat-piloten naar Groot Brittannië om op eigen kosten een vliegbrevet te behalen. Te Hendon functioneerden aan het begin van de Eerste Wereldoorlog nog enkele burgervliegscholen waar de Belgen tegen betaling van 100 Britse Ponden een opleiding konden volgen. In het tijdschrift Flight werd toen wekelijks verslag uitgebracht van de activiteiten van deze scholen en van de leerlingen. Zo lezen we in Flight van 12 maart 1915 dat E. Robaert op de ‘maandag van de vorige week’ in de Ruffy-Baumann school toekwam; in het volgende nummer van 19 maart 1915 werden de eerste lessen van Robaert vermeld: op ‘woensdag van vorige week’ 10 minuten gevlogen, donderdag 14 minuten, vrijdag 12 minuten, zaterdag 4 minuten, maandag 12 minuten op 60 Caudron en 8 minuten op 45 Caudron (de journalist bedoelt met 60 en 45 het aantal pk’s van de motor). En zo gaat het nog enkele weken verder tot Flight 14 mei 1915 vermeld: “Thursday, Roobaert doing fine circuits and eights; now ready for ticket” dus ‘klaar om zijn finale test af te leggen’. In Flight 21 mei 1915 heeft hij zijn test met succes afgelegd, ‘He was a splendid flyer, and should make good’. Het nummer van 4 juni 1915 vermeld de toekenning van Royal Aero Club of the United Kingdom vliegbrevet nummer 1267 aan Egide Robaert. In Flight van 18 juni 1915 tenslotte vinden we zijn foto terug (met op dezelfde pagina een foto van Teddy Franchomme die aan een andere vliegschool eveneens zijn vliegbrevet behaalde). Egide Robaert was één van de eersten om op deze manier zijn vliegbrevet te behalen, een veertigtal zouden dezelfde weg volgen. Willy Coppens noemt ze in zijn memoires ‘De veertig rovers’.
Daarna volgde een opleiding tot militair piloot aan de Belgische vliegschool van Etampes. En na deze opleiding succesvol afgerond te hebben, volgde meestal nog een maandenlange wachttijd tot er een plaats vrijkwam in een operationeel escadrille aan het front. Deze plaatsen werden volgens anciënniteit toegekend en het was niet de gewoonte dat de meest bekwame piloten eerst hun kans kregen. In het geval van Egide Robaert viel dit echter mee. Hij kwam aanvankelijk in het 5e escadrille terecht en vloog op 24 september 1915 zijn eerste oorlogsmissie met Luitenant d’Ursel als waarnemer. Bij de omvorming van het 1e escadrille tot een zuivere jachteenheid op 22 februari 1916, maakte hij de overstap naar deze eenheid. Er bestaat van hem een gekende foto waar hij poseert voor Nieuport 16 N1407 ‘Fox-Trot’ met Le Prieur-raketten op de vleugelsteunen gemonteerd. Hij was een van de weinige Belgische piloten die een poging deed om hiermee een Duitse observatieballon aan te vallen. Op 22 juni 1916 claimde hij, samen met de bemanning Fernand Jacquet-Louis Robin, een overwinning die echter niet gehomologeerd werd. Op 19 december 1916 maakte hij een oefenvlucht boven zee wanneer zijn Nieuport af te rekenen krijgt met motorpech. Het toestel stort in zee ter hoogte van Malo-les-Bains, bij Duinkerken, en Robaert verdronk.

Hij is tegenwoordig begraven op het oude kerkhof rond de kerk van Itterbeek, deelgemeente van Dilbeek.

Beelden: © Guy Gheysens, 11/2013
Datum gebeurtenis:
19/12/1916
Datum registratie:
22/09/2008
Locatie:
Graf van Adj Egide Robaert
Adres:
Oud kerkhof rond de kerk, Kerkstraat, Itterbeek (Dilbeek )

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer