Bomkapel

In de Kappellestraat in Koolskamp staat deze goed onderhouden kapel.

Gebouwd in 1913. Deze aan het Heilig Hart toegewijde kapel kreeg na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe en veel wereldse naam. Op 20 juni 1944 deed zich nabij de kapel een gebeurtenis voor, die nadien als een wonder werd omschreven. Terwijl 72 dorpsgenoten zich rond de kapel hadden verzameld voor een bidstonde, barstte boven Koolskamp een bombardement los.

Meer dan 500 bommen werden over de gemeente en omgeving uitgeworpen en hoewel één van die projectielen op slechts enkele meter van de bedevaarders neerviel, werd niemand gewond omdat ze niet ontplofte en in twee stukken brak. Er hadden vele tientallen doden kunnen zijn.

Zo komt het dat de volksmond deze H. Hartkapel herdoopte in het ‘bomkapelleke’. Elk jaar op 20 juni wordt deze wonderbaarlijke gebeurtenis van 1944 uit dankbaarheid herdacht met een bedevaart vanuit de Koolskampse parochiekerk naar het bomkapelletje.

De dag van vandaag staan er twee bomen rond de kapel, en ze is omgeven door hortensias, wat hulst en een parkeerterrein. Nochtans draagt de kapel vandaag de dag nog duidelijk de sporen van de miraculeuze gebeurtenis in 1944. In de kapel hangt de opengescheurde bom en vindt men een korte tekst waarop het wonder beschreven staat. Er hangt ook een foto en namenlijst van de 72 overlevenden van het bombardement. Op de straat voor de kapel staat de plek waar de bom viel aangeduid met een merkteken.

Info: Rik Verhelle (27 oktober 2009)

Beelden: © Rik Verhelle, 27/10/2009 | © Patrick Blauwblomme, 11/03/2011
Datum gebeurtenis:
20/06/1944
Datum registratie:
28/10/2009
Locatie:
Kapellestraat, Koolskamp
Adres:
Kapellestraat, Koolskamp

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer