Graf slachtoffers vliegramp Vickers Vanguard G-APEC in Aarsele

De Vickers Vanguard 951 G-APEC van de British European Airways (BEA) crashte op 2 oktober 1971 in Aarsele. 55 passagiers en 8 bemanningsleden vonden de dood tijdens vlucht BE706 van London Heathrow naar Salzburg, het vliegtuig werd volledig vernield. Het lijnvliegtuig stortte te pletter in een weide op 100 meter afstand van de grote baan TIelt-Aarsele-Deinze vlak op de grens van de provincies West- en Oost-Vlaanderen, grondgebied West-Vlaanderen.
De crash werd toegeschreven aan een door corrosie veroorzaakte barst in het achterste drukschot, daardoor verloor de piloot de controle over de besturing.

Op maandag 11 oktober 1971 konden de nabestaanden van de slachtoffers in Aarsele een uitvaartdienst bijwonen. Er was veel aandacht voor de vier verschillende godsdiensten die de slachtoffers aanhingen. Vele nabestaanden drukten hun dank uit voor de hulp die ze van de Belgische bevolking hadden ontvangen bij dit groot menselijk drama. Het BEA-personeel liet later een brief afdrukken om de inwoners van Aarsele te danken voor zoveel medeleven.

De foto’s van de herdenkingsplaat en het gemeenschappelijk graf werden genomen op de begraafplaats van Aarsele. Op het massagraf staan de namen van 37 slachtoffers. Vier van de inzittenden die hier werden begraven, werden geïdentificeerd. Ze rusten er samen met 33 inzittenden die niet werden geïdentificeerd. De 26 overige geïdentificeerde lichamen werden op de dag van de begrafenis in Aarsele naar Zaventem gevoerd, waar ze ’s avonds met een gecharterd vliegtuig naar Engeland vertrokken. Eén kist werd verder via Londen naar de VS gevlogen, één naar Puerto Rico en vijf naar Wenen. Bij de begrafenis werden drie verschillende erediensten gehouden.

In het weekend van 2-3 oktober 2021 werd de vijftigste verjaardag van het drama uitvoerig herdacht. Er werd een prachtig monument opgericht van de lokale kunstenaar Boudewijn Callewaert, dat staat aan de Sint-Martinuskerk, niet zo ver van de begraafplaats (zie databank).

Voor meer info: ‘No rudder!’ De Vliegtuigramp in Aarsele op 2 oktober 1971. Auteur Hannes Vanhauwaert in ‘De Roede van Tielt’, het driemaandelijks heemkundig tijdschrift van Tielt, nr. 52/3, september 2021

Zie in de databank ook het monument bij de Sint-Martinuskerk in Aarsele.

Beelden: © J. Thant, 28/06/2006 | ©Steve Rendle, 30/08/1971 | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
02/10/1971
Datum inhuldiging:
11/10/1971
Datum registratie:
02/07/2006
Locatie:
Graf slachtoffers vliegramp Vickers Vanguard G-APEC in Aarsele
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, Schoolstraat, Aarsele, Tielt. Achterste deel van de begraafplaats, links.
Lengtegraad:
3°25’02.4″E
Breedtegraad:
50°59’54.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer