Monument voor de bemanning van Wellington X HE652 OW-H 426 Sqn

In de nacht van 10 op 11 april 1943 schoot Hptm Wilhelm Herget van I./NJG 4 een bommenwerper neer boven Virelles. Bij de crash van Wellington X serial HE652 en squadroncode OW-H van 426 RCAF Squadron kwam de volledige bemanning om het leven: P/O John H. Sammet RCAF (piloot), Sgt John Hehir RCAF (USA) (navigator en bommenrichter), Sgt Douglas A.W. Weller (radio-operator), Sgt George Levins (boordwerktuigkundige en rompkoepelschutter), Sgt Jack G. Budreau RCAF (staartschutter). Ze zijn begraven op het gemeentelijk kerkhof van Florennes.

Voor deze bemanning is een gedenkteken ingericht in de bossen van Virelles. Neem vanuit het centrum van Virelles de grote baan richting Mariemont en Froidchapelle. Op ongeveer 2,5 km afstand begint een bos. Net voor de bebossing loopt een betonnen baantje links tussen de bomen. Na honderd meter op de splitsing rechts houden. Honderd meter verder staat het monument omgeven door vier rood-witte vlaggenmasten. Vermoedelijk is het monument in de zomer door het bladerdek niet zichtbaar vanop de vorige splitsing.
Het monument werd ook bezocht door Steven Volckaerts en Hector Maurage. Het staat in een bos langsheen Rue De Chimay richting Froidchapelle. Ongeveer 1 km buiten de dorpskern van Virelles links een bosweggetje indraaien en na een hondertal meter staat het op je rechterkant.
Dirk Saegeman ging de coördinaten opnemen (15 december 2006) en meldde dat het toch onderhouden wordt door de plaatselijke bevolking en het gemeentebestuur.
Zie ook artikel in het VTB-magazine nr 1 – 2008.
Beelden: © Steven Volckaerts, 13/08/2006
Datum gebeurtenis:
10/04/1943
Datum inhuldiging:
06/08/1978
Datum registratie:
01/05/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Wellington X HE652 OW-H 426 Sqn
Adres:
Bos langsheen de Bois de Virelles en Bois de Virelles (volg de locatie op Google Maps)
Lengtegraad:
4°19’66,8″E
Breedtegraad:
50° 04’370″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer