Bas-reliëfs herinnerend aan de ballonexperimenten van Jan Pieter Minckelers te Leuven

Jan Pieter Minckelers (soms ook geschreven als Minckeleers of Minkelers), geboortedatum onbekend maar gedoopt te Maastricht op 2 december 1748 en er gestorven op 4 juli 1824.

Minckelers kwam op zestienjarige leeftijd naar Leuven om te studeren aan de Universiteit. Leuven en Maastricht maakten toen deel uit van de Oostenrijkse Nederlanden, ruwweg het gebied van het huidige België met Nederlands Limburg, Noord-Brabant en het Groothertogdom Luxemburg. Het was dus niet zo onlogisch dat een ‘Nederlander’ aan een ‘Belgische’ universiteit studeerde. Hij studeerde er theologie en natuurwetenschappen. In 1772 werd hij hoogleraar logica, fysica en metafysica aan de Universiteit van Leuven.

In 1782 lieten de broers Montgolfière de eerste niet bemande warmeluchtballon opstijgen gevolgd door een eerste vlucht met passagiers op 19 oktober 1783. Tien dagen later volgde Jacques Charles met de eerste bemande vlucht van een gasballon gevuld met waterstof. Hertog Louis Englebert d’Arenberg, soms ook ‘de Blinde Hertog’ genoemd, was een belangrijk mecenas van de wetenschappen in het algemeen en de Leuvense universiteit in het bijzonder. De Hertog had in Parijs de proefnemingen van de broers Montgolfière bijgewoond. Hij vroeg aan Jan Pieter Minckelers en zijn collega’s Karel van Bochaute en J-F. Thysbaert om een goedkoper en eenvoudiger te produceren alternatief voor waterstof te ontwikkelen. Minckelers was toen al enige jaren bezig met onderzoek naar gassen. Door het verhitten van koolstof in een zuurstofarme omgeving kwam er een gas vrij dat lichter was dan lucht. Zo ontdekten ze het lichtgas of steenkolengas dat de volgende jaren een belangrijke rol zou spelen bij de stadsverlichting. Maar Minckeleers experimenteerde ook met gasballons gevuld met lichtgas: op 21 november 1783 steeg een onbemande ballon op van het grasperk van het kasteel  van de Hertog in Heverlee; de ballon kwam 25 km verder in Zichem terug aan de grond. Dit is de versie die in de meeste bronnen kan teruggevonden worden, ook in Minckelers eigen ‘Mémoire sur l’air inflammable tiré de différentes substances’ uit 1784. Volgens ‘Wekelyks Nieuws uyt Loven’ zou een kleine ballon opgelaten zijn de dag voordien op 20 november 1783; de grote ballon die voorzien was voor de dag erna, zou door het slechte weer verschoven zijn naar een latere datum. In de daarop volgende maanden zouden nog gelijkaardige proeven volgen met grotere ballons. Aan bemande ballons is hij echter nooit toegekomen.

In 1788 kwam hij echter in woelig water terecht: de Oostenrijkse Keizer Jozef II, de keizer-koster, verplaatste de Universiteit van Leuven naar Brussel en Minckelers verhuisde mee. Veel van zijn collega’s bleven echter in Leuven. Dit ‘experiment’ was echter geen lang leven beschoren want enkele maanden later, in 1789, brak de Brabantse Omwenteling uit, een opstand tegen de Oostenrijkse Keizer en zijn bewind. Na het overlijden van Jozef II in 1790 liet zijn opvolger, zijn broer Leopold II, de universiteit terugkeren naar Leuven. De in Leuven gebleven collega’s van Mickelers verzetten zich toen tegen zijn terugkeer aan de universiteit en dus verhuisde Minckelers terug naar zijn geboorteplaats Maastricht waar hij de apotheek van zijn vader verder zette. Hij zou er later ook doceren aan een onder het Franse regime opgerichte hogeschool. In 1816 werd hij door Koning Willem I benoemd bij de Koninklijke Academie voor Wetenschappen. Hij overleed te Maastricht op 3 juli 1824.

In de gebouwen van het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de KU Leuven bevinden zich twee bas-reliëfs met de afbeelding van Jan Pieter Minckelers. De ene herinnert aan zijn experimenten met onbemande gasballons; de andere verwijst naar zijn experimenten met lichtgas, ook gebruikt voor het vullen van zijn ballons.

Dirk Tavernier signaleerde ons dat deze twee bas-reliëfs waarschijnlijk kopieën zijn (of replicas in plaaster) van de bas-reliëfs op het voetstuk van het standbeeld van Jan Pieter Minckelers op de Markt van Maastricht.

Beelden: © Monique Van Meerbeek 09/11/2017
Datum gebeurtenis:
21/11/1783
Datum registratie:
07/04/2020
Eigenaar:
KU Leuven
Locatie:
Bas-reliëfs herinnerend aan de ballonexperimenten van Jan Pieter Minckelers te Leuven
Adres:
KU Leuven, Departement Natuurkunde en Sterrenkunde, Celestijnenlaan 200D, Heverlee, Leuven
Lengtegraad:
4°40’37.9″E
Breedtegraad:
50°51’45.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer