Gedenkplaat voor de bemanning en inzittenden van Douglas C-47B K-14

Op donderdag 10 april 1947 vertrokken drie Dakotas van de Belgische Luchtmacht (169 Wing, 366 Sqn) van Evere naar het onderhoudsbedrijf Scottish Aviation in Prestwick. De Dakota K-14 had een bemanning mee die een Airspeed Oxford moest terugvliegen van Prestwick naar Evere. De twee andere Dakotas zouden overgevlogen worden naar Prestwick en er achterblijven voor onderhoud. De bemanningen van deze twee Dakotas zouden dan door de K-14 naar België worden gebracht.

Op weg naar Prestwick stortte de Douglas C-47B D896 K-14 neer in de Schotse hooglanden. Zes bemanningsleden kwamen om het leven : Kapt Vl Roger Loyen (piloot), Adj Vl André Dierickx (navigator), Adj Felix Curtis (radio) en drie crew members die op weg waren om een Oxford vanuit onderhoud terug te vliegen naar België (Kapt Vl Olivier Lejeune, Adj Vl Michel Cardon en Adj Vl André Rodrique).

De gezagvoerders van de twee andere Dakotas die naar Prestwick vlogen waren Debêche en Henry. Omwille van de lage bewolking werd een aanvliegroute boven zee aanbevolen. Debêche zou om 14.20 uur (lokale tijd) in Prestwick kunnen landen (Dakota D413). Henry landde niet in Prestwick maar zette zijn Dakota neer in de kleine havenstad Silloth (Dakota D590).

Hangar Flying trok in mei 2008 naar een 808 meter hoge heuvel in de Schotse Rhinns of Kells. We werden begeleid door natuurgids David Reid, tevens voorzitter en conservator van het Dumfries & Galloway Aviation Museum (www.dumfriesaviationmuseum.com). We vonden de resten van de op 10 april 1947 gecrashte Dakota K-14. Op de plaats van het drama hebben we een geïmproviseerd kruis gezet, gemaakt uit het metaal van de K-14.

Na ons bezoek aan de crashplaats groeide het idee om in samenwerking met Comopsair, de 15 Wing, Dakota vzw (www.dakota15wing.be) en het Dumfries & Galloway Aviation Museum een huldebetoon te organiseren. Vanwege de ontoegankelijkheid van de crashplaats werd al vlug beslist om een gedenkplaat op te hangen in het luchtvaartmuseum van Dumfries, een vroeger RAF-vliegveld met een beschermd torengebouw.

Het project kreeg de steun van minister van defensie Pieter De Crem en van de 15 Wing korpsoverste Kol Bernard Flamang. Lt Gen (o.r.) René Hoeben en zijn team van Dakota vzw zorgden in overleg met alle betrokkenen voor de verdere realisatie van het project.

Op donderdag 20 augustus 2009 vloog een delegatie van Comopsair, 15 Wing, Dakota vzw en Hangar Flying naar Dumfries. Daar werden we verwelkomd door David Reid en zijn fantastisch museumteam. We waren zeer vereerd dat Lt Gen (o.r.) Albert Debêche kon meereizen om de gedenkplaat in te huldigen. Debêche was op 10 april 1947 commandant van een van de Dakotas die naar Schotland waren gevlogen.

Na de toespraken onthulde Debêche in het museum van Dumfries een fraaie gedenkplaat voor zijn omgekomen collega’s. Reverend Andrew McKenzie herdacht de bemanningsleden in een gebed, daarna volgde een minuut stilte en een hulde door de doedelzakspeler. De gedenkplaat kreeg een voorlopige plaats op de benedenverdieping van het beschermde torengebouw. De 15 Wing werd bij de onthulling vertegenwoordigd door korpscommandant Kol Vl Bernard Flamang. Aan onze gasten werd door luchtvaartkunstenaar Bob Block een profile overhandigd van de K-14.

Onze lezers willen we waarschuwen om de tocht naar de crashplaats van de K-14 zeker niet te ondernemen zonder begeleiding van een ervaren gids. Bovendien mag je het Galloway Forest Park enkel betreden mits een speciale toelating.

Meer informatie kan u vinden in de volgende artikels van Hangar Flying:

www.hangarflying.eu/2008/05/een-kruis-in-de-schotse-heuvels/

www.hangarflying.eu/2009/08/belgische-bemanningen-krijgen-gedenkplaat-in-schotland/

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 20/05/2008 | © Paul Van Caesbroeck, 20/08/2009
Datum gebeurtenis:
10/04/1947
Datum inhuldiging:
20/08/2009
Datum registratie:
26/07/2011
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning en inzittenden van Douglas C-47B K-14
Adres:
Dumfries & Galloway Aviation Museum, former Control Tower, Heathhall Industrial Estate, Dumfries, Scotland
Lengtegraad:
3°34’10.9″W
Breedtegraad:
55°05’25.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer