Gedenkplaat ongeval Marchetti S205-20R OO-MAQ

Info Thierry Cardon de Lichtbuer (11 oktober 2020):
Op 11 oktober 2020 werd om 11 uur een gedenkplaat ingehuldigd ter herinnering aan het ongeval met de Marchetti S205-20R OO-MAQ. Dat ongeval gebeurde op 9 oktober 1970 om 17.45 uur, ruim vijftig jaar geleden.

Op de dag van het ongeval was de OO-MAQ (inschrijvingsbewijs 1755 van 18 december 1968, luchtwaardigheidsbewijs geldig tot 15 januari 1971) in Charleroi opgestegen om 17.06 uur met drie personen aan boord. Het toestel vloog niet rechtstreeks naar Elsenborn (waar het gestationeerd was) maar het vloog via het vliegveld van Theux. De Marchetti overvloog Theux op lage hoogte om 17.35 uur. In de regio Elsenborn verslechterde de zichtbaarheid zeer snel. De horizontale zichtbaarheid varieerde van enkele meters tot amper iets meer dan 100 meter.

Op het vliegveld van Elsenborn luisterde iemand sinds 16.50 uur naar de radio (123.50MHz) maar hij ontving geen berichten van de OO-MAQ. Op dat moment was de horizontale zichtbaarheid 2.000 meter. Twintig minuten later daalde ze naar 150 meter. Het was bijna windstil en de zichtbaarheid nam nog af.

Een getuige, woonachtig in Sourbrodt, hoorde het vliegtuig maar kon het niet zien. Kort daarna hoorde deze getuige de motor plotseling stoppen …

Drie jonge mensen bevonden zich op dat moment niet ver van de locatie Herbôfaye. Tijdens een wandeling waren ze getuige hoe het vliegtuig om 17.45 uur de toppen van de sparren raakte voor het uit elkaar brak. Ze waarschuwden de nabijgelegen Auberge du Mont-Rigi en keerden samen met andere mensen terug naar de plaats van de tragedie.

Twee ambulances werden vanuit Camp Elsenborn naar de plaats van het ongeval gestuurd. Ook gendarmes van de brigades van Elsenborn en St.-Vith kwamen ter plaatse. Ze waren vergezeld van boswachters van Waters & Bossen omdat het ongeval plaats vond op een staatsdomein.

Ter plaatse werden al snel drie slachtoffers gelokaliseerd:
– Rolf Muller, 34 jaar, onderofficier piloot bij de Belgische Luchtmacht met een totaal van 3.121,5 vluchturen (SV-4, T-33, Hunter, F-84, …) en houder van een beperkt professioneel vliegbrevet VFR voor vliegtuigen van minder dan 5.700 kg. Hij overleed ter plaatse.
– Joseph Cuvelier, 43 jaar, commandant en veiligheidsofficier in Kamp Elsenborn, houder van een trainingslicentie, hij wordt levend aangetroffen op de rechter voorstoel (de stoel van de tweede piloot). Hij overleed tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis.
– Adolphe Hilgers, 35 jaar, voorzitter van de Elsenborn Flying Club, houder van een privé vliegbrevet. Hij werd levend aangetroffen op meer dan vijftig meter van het punt van inslag maar stierf een paar dagen later aan de opgelopen verwondingen.

Ter nagedachtenis aan deze tragedie werden drie kruisen geplant nabij de plaats van het ongeval, ieder met de naam van een slachtoffer. Enkele decennia later heeft enkel het kruis van Rolf Muller het overleefd. Dat kruis werd in veiligheid gebracht op de dag dat de gedenkplaat zo’n honderd meter verder werd ingehuldigd.

Beelden: © Thierry Cardon de Lichtbuer, Paul Soons, Gaston De Mol, Albert Gehlen
Datum gebeurtenis:
9/10/1970
Datum inhuldiging:
11/10/2020
Datum registratie:
17/10/2020
Locatie:
Gedenkplaat ongeval Marchetti S205-20R OO-MAQ
Adres:
Plaats genaamd Herbôfaye, tussen Baraque Michel en Mont-Rigi. Met de wagen kan je niet tot aan het monument rijden, je moet ongeveer 800 meter wandelen.
Lengtegraad:
6°03’39.3″E
Breedtegraad:
50°30’35.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer