Gedenkplaat verwoesting school door V1, Hemiksem

Info via Leo Van Meirvenne, ondervoorzitter heemkring Heymissen, 2 november 2020:

Deze gedenkplaat herdenkt de verwoesting van een school door een V1 op 26 december 1944 om 15.40 uur. De school stond in de Abdijstraat-Delvauxstraat in Hemiksem en veroorzaakte een enorme ravage. Zowel de jongensafdeling (Delvauxstraat) als de meisjesafdeling (Abdijstraat) werden vernield. Er werden 17 huizen zwaar en 136 licht beschadigd. Er vielen dertien doden, vijf burgers en acht Britse militairen die ingekwartierd waren in de school. Ook vielen er nog zeven zwaargekwetsten te betreuren. De Britse slachtoffers rusten op het Schoonselhof.

Het monument staat dus niet op de oorspronkelijke locatie in de Abdijstraat, maar kreeg pas jaren later een plaats aan de lokalen van de heemkring Heymissen. Die bevinden zich in de prachtig gerestaureerde Sint-Bernardusabdij, een voormalige cisterciënzerabdij, gevangenis en opslagplaats voor het leger. Vandaag vind je hier niet alleen het gemeentehuis van Hemiksem en politiediensten, maar ook het heemmuseum ‘Ontrent den Hover’ en het ‘Gilliot & Roelants Tegelmuseum’.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
26/12/1944
Datum registratie:
23/10/2020
Eigenaar:
Heemkring Heymissen
Locatie:
Gedenkplaat verwoesting school door V1, Hemiksem
Adres:
Nijverheidsstraat, abdijsite, volg aanduiding heemmuseum ‘Ontrent den Hover’ en het ‘Gilliot & Roelants Tegelmuseum.’ Het monument staat aan de hoofdingang van de lokalen van de heemkring.
Lengtegraad:
4°19’50.6″E
Breedtegraad:
51°07’55.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer