Bunker Meteo Wing

In de Molenweg in Wezembeek-Oppem staat het commissariaat van de politiezone WOKRA (Wezembeek Oppem/Kraainem). Naast het commissariaat staat een verlaten bunker van de Meteo Wing. De bunker is niet publiek toegankelijk.

In januari 1964 nam de Meteorologische Wing van de Luchtmacht deze bunker in gebruik. Na een verblijf van meer dan twintig jaar in Wezembeek-Oppem werden de installaties in 1996 verlaten, de eenheid installeerde zich in Beauvechain.

We namen de nodige voorzorgen en gewapend met zaklampen daalden we af tot niveau -1. Vrijwel nergens staat water in de bunker. We bezochten de vroegere batterijzalen, de exploitatiezaal, atelier, sanitair, enz. Nergens liggen nog documenten in zalen, alles werd grondig leeggemaakt.

In de buurt van de bunker bevond zich ook een kazerne, die ondertussen afgebroken is. Het is ons niet bekend wat de plannen zijn met deze bunker. Gezien de toch wel zeer goede staat van deze constructie moet een herbestemming beslist tot de mogelijkheden blijven behoren.

Tijdens ons bezoek zien we de centrale brandblusinstallatie. De Duitse A-v-K dieselgenerator is nog in zeer goede staat. Het lijkt of een geluidswerende laag van de muren werd verwijderd. Er zijn verschillende toegangen tot de bunker, echter zonder NBC-bescherming. We bezoeken een van de vroegere werkruimtes van de meteorologen en de ondergrondse computerzaal. In het park rond de bunker staat een verluchtingspijp. Een van de muren is nog geschilderd in camouflagekleuren. De sokkel van een zware betonnen plaat werd afgebroken, ze ligt omgekeerd aan de toegang van het domein. Informatie over de bunker kwam vooral van onze gids Thierry Cardon.

Info Thierry Cardon, 12 december 2008:
De toenmalige bunker van de Wing Meteo in Wezembeek is niet meer toegankelijk sinds een paar dagen. De brandweer heeft er PCB en zwavelzuur ontdekt tijdens een inspectie.

Info Thierry Cardon, 3 september 2012:
Het terrein wordt verkaveld voor vijf woningen. Terug een stukje geschiedenis van de Koude Oorlog dat dreigt te verdwijnen.

Ludo Michielsen, beheerder van een interessante website over het militair vastgoed sinds 1830 (https://belgiummilitary.wordpress.com/) meldde ons dat de bunker nog een tijd als opslagplaats voor de politie werd gebruikt en uiteindelijk eind 2018 is afgebroken. Een klein stuk van het terrein met de radiomast (vroegere pyloon BeMilCom) wordt nog gebruikt en onderhouden door Defensie (situatie 2021).

 

Ludo Michielsen, 7 augustus 2021: “Waar eens de bunker stond in Wezembeek-Oppem, worden nu huizen gebouwd. De pyloon is (voorlopig?) nog een strook militair domein, toegankelijk langs de andere kant.”

 

 

Beelden: © Paul Van Caesbroeck | © Ludo Michielsen
Datum registratie:
29/12/2007
Locatie:
Bunker Meteo Wing
Adres:
Molenweg, naast commissariaat WOKRA
Lengtegraad:
4°29’46.6″E
Breedtegraad:
50°51’15.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer