RAF-kapel

In de Nationale Basiliek van het Heilig Hart (Basiliekvoorplein 1) bevindt zich de prachtige kapel die de Belgen herdenkt die zijn omgekomen in de RAF en in de luchtmachten van het Gemenebest. Ook de verzetstrijders worden hier herdacht. In de kapel bevinden zich negen schitterende glasramen van Tehodora Veranneman. Opvallend is de Belgische piloot in het RAF-uniform, de verwijzingen naar de verzetsgroep Komeet en het centrale raam met het RAF-embleem. De kapel werd op 21 september 1988 ingehuldigd in aanwezigheid van de koning.
Aan de muur hangen de Squadron badges waarin Belgen actief waren. Op het altaar staat de “Roll of Honour”. Aan de muur hangt de “Table d’Honneur des Aviateurs morts pour la Patrie en Service de la RAF 40-45”.
Het is een sobere en bijzonder mooie kapel die spijtig genoeg niet publiek toegankelijk is. Je kan de mooie glasramen wel van achter de glazen wand bewonderen. Neem best ingang 6 van de basiliek, binnen in het heiligdom ligt de kapel in de buurt van poort 5.

Info RAFA (11 July 2013):
The stained-glass windows in the National Basilica of the Sacred Heart (Koekelberg, Brussels) were created as a result of a RAFA Belgian Branch sponsored fund-raising initiative and were dedicated in
the presence of the King of the Belgians on 21 September 1988 (see database www.aviationheritage.eu/nl/content/raf-kapel).
The windows, and the Air Force Chapel in which they are installed, commemorate those
Belgians who in the Second World War fought with the Royal Air Force as well as those who
acted as intelligence agents in Belgium, together with the civilians of the Belgian escape lines
who risked their lives to save so many downed airmen.
All members and friends are cordially invited to mark the 25th Anniversary of this significant
achievement by joining with us at a special Service and Lunch under the sponsorship of our
Honorary Co-President Air Marshal Sir Christopher Harper to be held in the Basilica at 11:00
hrs on Saturday 28 September 2013.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 14/12/2006 | © Paul Van Caesbroeck, 14/12/2006 | © Paul Van Caesbroeck, 14/12/2006
Datum inhuldiging:
21/09/1988
Datum registratie:
15/12/2006
Adres:
Basiliekvoorplein 1, Basiliek

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer