Gedenksteen voor Lt Vl Pieter Demuynck, Mirage 5BR BR19

Lt Vl Pieter Demuynck kwam om het leven toen zijn Mirage 5BR BR19 op 20 december 1989 neerstortte in het bos Thiers Pays. Op de plaats van de crash werd op 19 april 2007 een gedenksteen opgericht.
De piloot kreeg tijdens de naderingsfase op Bierset motorproblemen en dreigde op het dorp Awirs neer te storen, maar in een laatste reflex heeft hij zijn toestel nog kunnen wegsturen. Jammer genoeg was het te laat voor hem om met zijn schietstoel zijn toestel veilig te verlaten en hij werd dood teruggevonden in zijn parachute in de bomen.
Het monument is een initiatief van de vereniging ‘Qualité Village’, 5de jaar lager onderwijs van Les Awirs.
Info 20 december 2019:
Jaarlijks wordt door het comité Qualité-Village les Awirs, in samenwerking met de gemeenteschool van Awirs, Defensie, Mirage Pilots Association, White Bison en de Gemeenteraad van Flémalle een herdenking georganiseerd aan het monument. Ook op 19 december 2019 werd een hulde georganiseerd voor luitenant-vlieger Pier Demuynck, drie F-16 vlogen als eresaluut boven de heuvel waarop het monument staat. Journalist Mark Van Luyck tekende in Het Nieuwsblad van 20 december 2019 een getuigenis op van Karel Demuynck, de broer van Pieter: “Piet was al kind al gefascineerd door vliegtuigen. Op de kamer waar we sliepen hing het vol met modelvliegtuigjes. Hij had zes mooie jaren gehad als piloot bij het leger. Het was een van zijn laatste vluchten want hij ging in januari aan de slag bij Sabena. Je weet wat het woord machteloosheid betekent als je zo’n klap te verwerken krijgt, maar dit eerbetoon doet wel deugd. Vooral omdat het van mensen komt die het hebben gezien. Ze vertellen het verhaal van Pieter verder aan hun kinderen om het levend te houden.”
Om de plaats van het gedenkteken te bereiken: sla in de Rue des Awirs de zijstraat in met dezelfde naam tegenover de Rue de Warfusée; deze straat gaat over in een veldweg die door het bos gaat; volg deze weg en ga bij de splitsing naar links; volg de veldweg verder langs de bosrand tot ongeveer halverwege waar het monument staat. Mogelijk ook bereikbaar van de andere zijde via de weg ‘Thier Pays’ (Flémalle).
Beelden: © Laurent Heyligen, 21/04/2007
Datum gebeurtenis:
20/12/1989
Datum inhuldiging:
14/09/2004
Datum registratie:
03/03/2007
Locatie:
Gedenksteen voor Lt Vl Pieter Demuynck, Mirage 5BR BR19
Adres:
Neem in de Rue des Awirs (Awirs) de zijstraat in met dezelfde naam tegenover de Rue de Warfusée; deze straat gaat over in een veldweg die door het bos gaat; volg deze weg en ga bij de splitsing naar links; volg de veldweg verder langs de bosrand tot ongeveer halverwege waar het monument staat. Mogelijk ook bereikbaar van de andere zijde via de weg ‘Thier Pays’ (Flémalle)
Lengtegraad:
5°24’26.9″E
Breedtegraad:
50°36’30.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer