Rue René Desclée (Tournai)

René Desclée, geboren te Tournai op 13 augustus 1868 en er ook overleden op 5 december 1953.

René Desclée was de oom van de militaire piloten Edmond en Jacques Desclée, kinderen van zijn broer Paul Desclée. Van beroep was hij advocaat maar hij is vooral bekend geworden als fotograaf. Een groot deel van zijn verzameling negatieven bevind zich nu in een Frans archief, de Médiathèque de l’architecture et du patrimoine in Charenton-le-Pont (meer dan 4000 negatieven). Een kleiner deel kan gevonden worden bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel (iets meer dan 500 negatieven, op het eerste zicht vooral foto’s van religieuze objecten).

In het Frans archief kan o.a. een schitterende reeks foto’s gevonden worden genomen tijdens de Grande semaine de l’aviation te Tournai van 5 tot 14 september 1909. De foto’s in het Franse archief kunnen geraadpleegd worden via de link:

https://mediatheque-patrimoine.culture.gouv.fr/collection/objet/rene-desclee-1868-1953

Vanaf 1910 experimenteerde hij ook met een fotocamera opgehangen aan een vlieger. Via de bovenstaande link kunnen een aantal foto’s gevonden worden die zowel de techniek van het fotograferen met een vlieger als het resultaat ervan illustreren.

In 1988 verscheen zijn biografie van de hand van Bernard Desclée: René Desclée. Photographe tournaisien 1868-1953.

In 2005 werden in Tournai niet minder dan 220 straatnamen gewijzigd. In een wijk in de deelgemeente Warchin kregen drie straten een naam verwijzend naar personen afkomstig van of verblijvend in Tournai die iets voor de luchtvaart betekend hebben. De bekendste is zonder twijfel Hélène Dutrieu maar ook René Desclée en ballonvaarder Jean-Baptiste Glorieux kregen een straat naar hen vernoemd.

Beelden: © Luc Wittemans 23/03/2023
Datum registratie:
03/04/2023
Locatie:
Rue René Desclée (Tournai)
Adres:
Rue René Desclée, Warchin, Tournai
Lengtegraad:
3°25’04.3″E
Breedtegraad:
50°36’23.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer