Museum Winter 1944 in Het Pachthof

Peter Celis en Peter Vandevorst signaleerden ons deze interessante plaats om te bezoeken in Borlo. ‘Het Pachthof’ is een 400 jaar oude vierkanthoeve die door eigenaar Rohnny Schils omgetoverd werd in een waar museum, met vooral aandacht voor het leven van de Amerikaanse soldaten tijdens de Slag om de Ardennen en ten tijde van de bevrijding van talloze gemeenten in de buurt van Sint-Truiden en Landen. In de stallen en schuren van de hoeve bouwde Rohnny een aantal diorama’s op, met veel oog voor detail. Voor een diorama werd bijvoorbeeld de Auster J/1 Autocrat gebruikt, ex OO-ABN (c/n 2047) voorheen nog opgeslagen in het depot van het War Heritage Institute in Vissenaken.

Ook zijn er in het museum onder meer opgegraven onderdelen van vliegtuigen te zien, motorblok, banden,… Deze liggen voornamelijk aan de ingang naar de koer van het Pachthof (onder het poorthuis). Er is geen gedetailleerde aanduiding over welke toestellen het hier gaat, er staan wel foto’s en minimale gegevens van Me 109, Ju 52 en Ju 87.

De Aerospatiale SA318C Alouette II (c/n 2139) A-80 staat opgesteld achter de Sherman-tank, spijtig genoeg achter een haag. In de collectie bevindt zich nog een tweede cabine van een Alouette.

Het Pachthof is een B&B en hotel, maar je kan er ook genieten van een frisse pint of trappist.
Website van het museum: www.pachthof.com/oorlogsmuseum-winter-1944/ 

Beelden: © Peter Vandevorst | © Betty Claes
Datum registratie:
09/01/2007
Eigenaar:
Privé
Locatie:
Museum Winter 1944 in Het Pachthof
Adres:
Het Pachthof, Thewitstraat 8 in Borlo
Lengtegraad:
5°10’55.9″E
Breedtegraad:
50°44’28.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer