Monument voor de bemanning van B-17G 42-97848 M-JW 92 BG, 326 BS

Bart Beckers, Peter Celis en Jhonny Janse namen het inititiatief om met een zeer beperkt budget nabij De Schans aan de rand van het vroegere Eikenbos in Schaffen een monument op te richten voor de B-17G 42-97848 M-JW die hier neerstortte op 13 september 1944. Het monument is een hulde aan de bemanningsleden van deze B-17G “Silver Wings”: 1 Lt J. Peck, 1 Lt E. Yaksh, S/Sgt R. Pemberton, S/Sgt J. Geene, T/Sgt T. Franklin, 1 Lt G. MC.Mahon, 1 Lt R. Reynolds, S/Sgt R. Martin en T/Sgt W. Sanderson. De bommenwerper had een noodlanding proberen uit te voeren op het vliegveld van Schaffen maar het was daarbij in het bos van het domein De Schans terechtgekomen en had vuur gevat. Het toestel was aan een te hoge snelheid binnen gekomen zonder flaps en was niet kunnen stoppen op het eigenlijke vliegveld. Britse hulpverleners vonden twee overlevenden nl. Franklin en Sanderson, van bommenrichter Reynolds werd geen spoor meer terug gevonden.

Het monument is een bakstenen sokkel met daarop drie houten platen. Op de bovenste plaat staat het embleem van de 92nd Bomb Group, op het middenpaneel staat de crashdatum en de registratie van het vliegtuig, onderaan staan de namen van de bemanningsleden.
Het werd op 13 september 1996 ingehuldigd door erekolonel Becquaert en voormalig RAF piloot Jean Ooms.

Kol Vl b.d. Leon Ronsse en Steve Nuyts houden ons bezig met het onderhoud van de monumenten van Schaffen (B-17) en Meerhout (Wellington). (info april 2007)

November 2009. We werden gecontacteerd door een nicht van Edwin Yaksh. We hebben foto’s van het monument naar de familie gestuurd, Bart Beckers stuurde heel wat informatie en houdt verder contact. De familie was zeer tevreden over de hulp die mocht ontvangen.

“My uncle was Edwin Yaksh from Milwaukee, Wisconsin. there is a “veterans of foreign wars post (club) named after him in Milwaukee…it’s called the gross/Yaksh vfw post. My two uncles (brothers) were killed within a month’s time (one in August and the other in September). The other name is for a family who lost two sons in the second world war. Every memorial day (in May) the post has a special patriotic ceremony at my uncles’ graves in Milwaukee. My family has never missed a memorial day ceremony since they formed the post…and neither have they..We have 3 generations of the family who attend at present. Thank you again for being so kind…….

Thank you so much for the wonderful close-up of the monument……We shall treasure it. My son, David Edwin, is thinking about making a trip in that area and is planning on coming to see the monument next september…..I met mr. Sanderson when he came for my two uncles re-burial in Wisconsin. Thank you again for this very thoughtful deed……..”.

Info Bart Beckers, 15 september 2010:
Elk jaar herdenken we de crash van de B-17 (42-97848) te Schaffen. Dit jaar gebeurde dit op zaterdag 11 september.
We waren nu met achttien personen met drie vlaggen van oudstrijdersverenigingen en veteranen van de para’s (…in het begin stonden we daar enkel met de initiatiefnemers). Ook enkele gepensioneerde militaire piloten waren aanwezig, o.a. Steve Nuyts (Slivers), Leon Ronsse en Luk Reekmans.

Info Bart Beckers, 29 maart 2011:
Edwin Yaksh, navigator van B-17 “42-97848” die te Schaffen neerstortte, was de oom van Joyce Maier. Joyce heeft één van haar zonen naar hem genoemd en deze zoon, David Edwin Maier (Dave), heeft ons een bezoek gebracht.
Joyce (76 jaar) zoekt zoveel mogelijk informatie over haar oom en is op één van haar zoektochten op de website van Hangar Flying terecht gekomen. Hierdoor kwam ze meer te weten over het bestaan van het monumentje. Ook dankzij Hangar Flying is ze dan met mij in contact gekomen. Via e-mail werd er regelmatig informatie uitgewisseld met het bezoek van Dave, en zijn neef Robert D. Love “Robbie” (19 jaar), als eindresultaat.

Tijdens één van mijn opzoekingen op de crashplaats, ergens tussen 1980/85, heb ik het naamplaatje (dog tag) van Edwin Yaksh teruggevonden. Dave heeft dit mee naar huis genomen zodat het na 67 jaren terug bij de familie terecht komt. In bijlage een foto van deze “dog tag” (afmetingen 5 cm op 3 cm) samen met Edwin Yaksh.

Een andere foto toont Robbie en Dave aan het monument op 13 maart 2011. Dave en Robbie bezochten op 14 maart 2011 ook het graf van F/Lt. Jack A. Peck (piloot van de B-17) op het Ardennes Cemetery in Neuville-en-Condroz. Op deze begraafplaats zijn ook S/Sgt. Richard E. Martin (zijschutter) en S/Sgt. James A. Greene (staartschutter) begraven.
Normaal gezien zou Edwin Yaksh hier ook begraven zijn, maar omdat Edwin’s broer (Dave) in augustus 1944 in Italië bij een B-24 crash omkwam, heeft de familie beslist om beide lichamen terug naar de U.S.A. over te brengen. Ze werden op 11 juni 1949 samen begraven in Milwaukee, Wisconsin.

Info Bart Beckers (15 juni 2014):
Even een update geven van het bezoek van Richard Franklin, en zijn vrouw Debra, aan ons B-17 monumentje te Schaffen. Richard is de neef van T/Sgt Theodore Franklin (zie foto archief Becker), radio-operator van de B-17 (42-97848), één van de twee bemanningsleden die de crash te Schaffen op 13 september 1944 overleefde (Theodore “Ted” Franklin overleed in 1992). Via www.aviation heritage.eu wist Richard over het bestaan van het monument en heeft hierdoor zijn reis naar Frankrijk (herdenking D-Day) aangepast om ons even te kunnen bezoeken. We zijn dan op donderdagavond (12/06/2014) naar de crashplaats gegaan en hebben enkele aangename uren met hen doorgebracht.

Om de rust van het natuurgebied te respecteren werd het monument aan de rand van het bos opgericht; ongeveer twintig meters van de feitelijke crashplaats. Op een van de foto’s zien we Debra en Richard Franklin in het bos, op de plaats waar het toestel uitbrandde. Dit is ook ongeveer de plaats waar vijf bemanningsleden tijdelijk werden begraven.

Info Bart Beckers (14 mei 2017):
Op 13 mei 2017 werd het monument met de vernieuwde natuurstenen gedenkplaat ingehuldigd. Deze plaat werd gefinancierd door mevrouw Vanaudenhove (burggravin Elizabeth Eatough, weduwe van Minister van Staat Omer Vanaudenhove.)
Een film over de gebeurtenis van 13 september 1944 en over de inhuldiging van het vernieuwde monument staat op
www.youtube.com/watch?v=dwdixDGKsWQ&t=16s

Beelden: © Bart Beckers, 13/03/2011 | © Archief Bart Beckers | © Bart Beckers, 12/06/2014 | © Foto Eddy Vandepoel, 13/05/2017 | © Foto Bart Beckers, 13/05/2017
Datum gebeurtenis:
13/09/1944
Datum inhuldiging:
13/09/1996
Datum registratie:
05/02/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van B-17G 42-97848 M-JW 92 BG, 326 BS
Adres:
Bij De Schans aan de rand van het Eikenbos, op de verbindingsweg tussen de Schansstraat en de Nieuwe Dijkstraat
Lengtegraad:
5°04’08.6″E
Breedtegraad:
51°00’49.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer