Vroeger torengebouw Oostende-Middelkerke

Vanaf 1947 opende Sabena een lijndienst tussen Het Zoute, Oostende en Lympne, dat was het begin van Middelkerke als internationale luchthaven. De eigenlijke toren werd midden jaren zeventig verwijderd, het platform waarop de toren op het dak stond is nog zichtbaar. Het historisch gebouw met aan de binnenkant mooie muurtekeningen wordt in 2006 gebruikt door de Noordzee Vliegclub (Nieuwpoortsesteenweg 947a.)

Het gebouw dat eigenlijk een boerderij was die werd omgebouwd tot controletoren, is in zijn voortbestaan bedreigd. Vooraan zien we de grondwerken voor het nieuwe Vlaams Luchtvaartcentrum waarin de luchtvaartopleidingen van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) vanaf 2007 worden in ondergebracht. Het is duidelijk dat dit gebouw met afbraak is bedreigd. Enkele jaren geleden verdween de historische luchhaventerminal van Steene, nu is het blijkbaar de beurt aan het torengebouw van Middelkerke.

Zie ook: www.nzvc.be

Het vroegere torengebouw van Middelkerke is eigenlijk een verbouwde boerderij. Anno 2007 doet het nog altijd dienst als clubhuis van de Noordzee Vliegclub. Franky Gardin (voorzitter van de Noordzee Vliegclub-NZVC) gaf ons op 11 november 2007 toelating om zijn clubhuis te bezoeken en te fotograferen. Het lijkt alsof de dagen van dit merkwaardige gebouw geteld zijn. De kans dat op deze plaats een loods of nieuw administratief gebouw komt te staan is reëel.

Voor de rondleiding zorgde Johny Martelé. Erg opvallend is de muurschildering links aan de inkom. Op een artistieke landkaart van België zijn de voornaamste vliegvelden aangeduid. We spraken in ons boek over het luchtvaartmonument tegen de zijgevel van het torengebouw, we missen daar nog alle informatie over. Binnen in het luchthavengebouw van Middelkerke vonden we nog enkele beeldhouwwerken. Mogelijk zijn ze van dezelfde kunstenaar als deze van het monument en de muurschildering. De stijl lijkt dezelfde. Een voormalig radarlokaal is nu een leslokaal, het vroegere bureau van de commandant is omgevormd tot een gezellige bar van de NZVC. We bezochten ook het vroegere navigatiekantoor, het torenplatform, enz.

In de gewelfde kelder stond een verwarmingsinstallatie van het torengebouw. Hier staat nu de drank van de bar. Het moet gezegd, ze hebben smaak daar in Middelkerke. In de gewelven vonden we het jaartal 1766, vermoedelijk het bouwjaar van de hoeve.

Na de kelder probeerden we het torenplatform te bereiken. Langs binnen geraakten we niet op het platform waar ooit een verkeerstoren op stond. Nochtans was de toren vroeger niet alleen via een buitentrap maar ook via de binnentrap te bereiken.

 

Volgens een artikel in “De Zeewacht” (5 dec 2008, via Decreton) is het gebouw afgekeurd voor de vliegclub. Ze zijn op zoek naar een andere locatie, het gebouw is duidelijk bedreigd.

Gebouw nog in gebruik in december 2012, verwaarloosd. (Info Frans Van Humbeek).

 

Info Kevin Cleynhens (24 januari 2014).
Volgens een artikel van Leen Belpaeme in Het Laatste Nieuws van dinsdag 21 januari 2014, sneuvelt het oude luchthavengebouw begin februari 2014 onder de sloophamer. Met de afbraak van het complex verdwijnt een stukje luchtvaartgeschiedenis. De Noordzee Vliegclub krijgt een gloednieuw lokaal. Volgens Michel Huybrechts, voorzitter van de NoordzeeVliegclub, kan de club in afwachting van de nieuwbouw terecht bij de buren in het VLOC.

 

Info 16 maart 2014.
De afbraakwerken zijn nog niet gestart.

 

Info Michel Huybrechts, 10 juli 2014:
Enkele weken geleden zijn ze begonnen aan de afbraak van het clubhuis. Eerst stonden er twee containers om allerlei houtwerk (w.o. de planken vloeren op het eerste verdieping) in te verzamelen. Daarna zijn er een paar pannen van het dak weggenomen, waarna de afbraak een tweetal weken stilviel.

Eind vorige week is het beeld aan de zijde van het clubhuis verwijderd en waarschijnlijk vervoerd naar het provinciedomein Raversyde. Vorige vrijdag (4 juli 2014) is dan begonnen met de afbraak en eergisteren (8 juli 2014) was het grootste gedeelte van het clubhuis afgebroken.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 07/06/2006 | © Paul Van Caesbroeck, 11/11/2007 | © Michel Huybrechts, 06/2014 | © Michel Huybrechts, 05/07/2014 | © Frans Van Humbeek, 05/06/2018
Datum registratie:
09/07/2006
Adres:
Nieuwpoortsesteenweg 947a

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer