Herinneringsbord voor de bemanning van Lancaster ME808

Op zaterdag 4 mei 2013 onthulde het gemeentebestuur van Wuustwezel een herinneringsbord voor de zeven bemanningsleden van Lancaster ME808/EA-D van No.49 Squadron, RAF. Deze Lancaster, opgestegen in de nacht van 21 juni 1944 om 23.14 uur van zijn basis Fiskerton, 8 km ten oosten van Lincoln, Verenigd Koninkrijk, stortte even na 2 uur neer in de Ambachtstraat te Loenhout. Het toestel kwam neer op een tiental meters van de boerderij van Jef Van Loveren en daarbij kwam de volledige bemanning om het leven. Omdat de bewoners van de boerderij er met de schrik van afkwamen, bouwde men naast de boerderij een kappelletje. Het herinneringsbord, dat naast het nog bestaande kappelletje staat, werd geschonken door de Polar Bear Association Wuustwezel. Dit is een vereniging die de herinnering aan de bevrijders van Wuustwezel, de Britse 49ste West Riding Infantery Division levendig wil houden. Talrijke Belgische en Britse veteranen en oudstrijders woonden de plechtigheid bij.

Op het herinneringsbord staan de namen van de zeven bemanningsleden: Squadron Leader Leonard E. Cox, piloot, Flying Officer John H. Ingram, boordwerktuigkundige, Flying Officer James McG. Freckleton DFM, navigator, Flying Officer Mervyn James DFC, bommenrichter, Flying Officer William Mather, radio operator, Flying Officer William E. Day, boordschutter, Flying Officer Alfred Hambly, boordschutter.

Beelden: © Eric Van Goethem 04/05/2013
Datum gebeurtenis:
22/06/1944
Datum inhuldiging:
04/05/2013
Datum registratie:
22/05/2013
Locatie:
Herinneringsbord voor de bemanning van Lancaster ME808
Adres:
Ambachtstraat 15, Loenhout, Wuustwezel
Lengtegraad:
4°39’54.3″E
Breedtegraad:
51°23’19.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer