Herdenkingsbank voor de bemanning van Blenheim R3896/LS-X van 15 Squadron

Op 7 juli 1940 stortte een Blenheim IV neer aan de Herdersbrug over het Zeekanaal (tegenwoordig Boudewijnkanaal) te Dudzele. Het vliegtuig maakte, met twee andere van 15 Squadron, een verkenningsvlucht van de regio tussen de Belgische kust en Gent. Een van de drie toestellen keerde bijna onmiddellijk terug wegens problemen; het tweede toestel rondde zijn missie succesvol af en keerde zonder problemen terug naar Engeland. De derde Blenheim, R3896/LS-X, wijzigde enkele keren zijn koers alvorens aanstalten te maken om de gasmeter van Brugge te bombarderen. Ondertussen had de in de kuststreek talrijk aanwezige flak het vuur geopend. Nadat de Blenheim zijn bommen afgeworpen had, kwamen ook twee Messerschmitt Bf 109E jagers van 6./JG 54, op dat moment gestationeerd op Waalhaven bij Rotterdam, zich in de debatten mengen. De tragere Blenheim had geen enkele kans tegen de Duitse jagers. Hij kwam neer in het Zeekanaal niet zo ver van de oever. Volgens ooggetuigen probeerden nog twee bemanningsleden uit het vliegtuig te springen maar helaas op te lage hoogte. De drie bemanningsleden kwamen allen om het leven:  P/O Hugh C.M. Bamber, Sgt John Holdsworth, Sgt George Reid. Ze rusten nu op het kerkhof van Brugge.

Op 28 juni 2014 werd een herdenking georganiseerd voor deze bemanning. De zus van de verongelukte piloot woonde de herdenking bij. Helaas konden van de twee andere bemanningsleden geen familieleden teruggevonden worden. De herdenking begon met een ceremonie op het kerkhof van Brugge. Daarna keerde het gezelschap terug naar Dudzele waar een optocht naar de crashplaats volgde. Daar werd een herdenkingsbank ingehuldigd die uitziet op het water van het Boudewijnkanaal. In het houtwerk is een propeller gesneden en op de bank werden het Squadron insigne en plaat met de namen van de bemanningsleden aangebracht.

 

Het verhaal van het neerschieten van deze Blenheim kan in detail gelezen worden op de onderstaande link:

http://wo1dudzele.brugseverenigingen.be/ENGELSEBOMMENWERPERSTORTNEERAANHERDERSBRUGDUDZELE

De herdenking staat in detail beschreven in de nieuwsbrief van de 15 Squadron Association

http://xvsqnassociation.co.uk/archive/2014_Newsletter.pdf

Beelden: © Tom Brinckman, 01/04/2017
Datum gebeurtenis:
07/07/1940
Datum inhuldiging:
28/06/2014
Datum registratie:
25/04/2017
Locatie:
Op de dijk van het Boudewijnkanaal te Dudzele
Adres:
Dudzeelse Brug 13, Brugge

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer