Herdenkingsbord voor Sgt Edgar Dickerson, Spitfire IX BR602 64 Sqn

Op 22 augustus 2015 werd er in het Tillegembos in Sint-Michiels bij Brugge een herdenkingsbord onthuld ter ere van Sergeant Edgar Dickerson die er het leven liet op 7 september 1942. Het bord kwam er na de opgravingen van zijn Spitfire twee jaar geleden door de Groep Huyghe-Decuypere en Raakvlak Brugge met de medewerking van de Provincie West-Vlaanderen. Op de plechtigheid was ook achterneef Jean Dickerson aanwezig. Hij was op zoek naar informatie over Edgar, die hij spijtig genoeg nooit heeft gekend. Via opzoekingen op internet kwam hij op de vondst van de crashlocatie en werd er heel wat informatie uitgewisseld.

De feiten: op 7 september 1942 crashte Spitfire Mk.IX BR602 van het 64e Squadron Royal Air Force in Sint-Michiels (Brugge). Op die dag hielp dit squadron een groep B-17’s van de 8e Amerikaanse Luchtmacht beschermen die Rotterdam moesten bombarderen. Boven de Noord-Franse en Belgische kust raakten ze slaags met Duitse jagers.

Sergeant Pilot Edgar Lawrence Dickerson raakte door of tijdens dit luchtgevecht in de problemen, want boven Sint-Michiels sprong hij uit zijn vliegtuig. Zijn valscherm ging echter onvoldoende open, waardoor hij te pletter sloeg bij de Titecastraat. Zijn Spitfire crashte aan het huidige provinciaal domein Tillegembos.

Edgar Dickerson werd begraven op Brugge General Cemetery (Brugs-Kerkhofstraat, Assebroek). Hij was afkomstig van St. Asaph in Wales en werd 19 jaar. Zijn naam staat trouwens ook vermeld op het monument voor de slachtoffers van de beide wereldoorlog die er zijn gevallen in Sint-Michiels. (www.luchtvaarterfgoed.be/content/monument-burgerslachtoffers-bombardementen-sint-michiels-slachtoffers-twee-wereldoorlogen)

Op 31 augustus 2013 werd het wrak van Spitfire BR602 opgegraven door de Groep Huyghe-Decuypere en Raakvlak Brugge. De berging kreeg de steun van de Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zie ook Spitfire geborgen in Tillegembos.

Naast het inhuldigen van het bord was er ook een overzichtstentoonstelling met de bodemvondsten van de Spitfire. Het deskundig opgraven leverde naast heel wat artefacten van het vliegtuig ook persoonlijke spullen zoals een vliegkaart en handschoen van de onfortuinlijke piloot. Daarnaast werden ook nog items getoond die door de familie werden bijgehouden. Deze tentoonstelling liep enkel tijdens het herdenkingsweekend, een permanente plaats voor deze fraaie expo is er nog niet gevonden.

Info via Tom Brinckman (8 september 2015).

Beelden: © Tom Brinckman, 22/08/2015
Datum gebeurtenis:
07/09/1942
Datum inhuldiging:
22/08/2015
Datum registratie:
08/09/2015
Eigenaar:
Provincie West-Vlaanderen
Locatie:
Herdenkingsbord voor Sgt Edgar Dickerson, Spitfire IX BR602 64 Sqn
Adres:
Tillegembos, ingang Wittemolenstraat 8200 Sint-Michiels Brugge
Lengtegraad:
3°11’30.2″E
Breedtegraad:
51°10’53.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer