8000
De Liberator ‘Able Mabel’ stortte op 19 juni 1944 neer op de Sint-Jozefswijk in Brugge. De bommenwerper was op weg Fressin en Bachimont in Noord Frankrijk om V1-lanceerinrichtingen te bombarderen. Drie bemanningsleden verloren het leven.
8000
De Liberator ‘Able Mabel’ stortte op 19 juni 1944 neer op de Sint-Jozefswijk in Brugge. De bommenwerper was op weg Fressin en Bachimont in Noord Frankrijk om V1-lanceerinrichtingen te bombarderen. Drie bemanningsleden verloren het leven.
Op 12 november 1937 crashte Fairey Fox O-151 bij Dinant. De twee piloten, 1Sgt-Vl Gilbert Dubuisson en 1Sgt-Vl Antoine Vandelanotte, kwamen om het leven. 1Sgt Vandelanotte rust waarschijnlijk in het familiegraf van de familie Vandelanotte-D’Hauw op de Centrale Begraafplaats Brugge-Assebroek.
In Assebroek – Brugge Centraal vond Paul Sels het familiegraf Steegmans waarin ook Adjt loods (nu is is dat vlieger, en in dit geval piloot) Jean Mathieu Lambert Steegmans. Was bij het 9de smaldeel van de IIIde Groep (9/III) in Evere/Haren. Op 5 januari 1923 stortte hij met zijn DH-4 E-41 neer te Zaventem. Lt waarnemer Roi die hem vergezelde werd daarbij gewond.
OLt Ulysse Knapen verongelukte te Beverst op 23 januari 1924 met de SPAD 11A-2 S41 van de vliegschool van As samen met Kpl leerling piloot Jean Manne. Hij rust op de centrale begraafplaats van Brugge te Assebroek.
Het Commonwealth-perk aan de Sint-Donatianuskerk te Zeebrugge telt voornamelijk Duitse graven: niet minder dan 172 van de 185 geïdentificeerde gesneuvelden zijn Duitse militairen. Er werden ook 30 Commonwealth-gesneuvelden begraven waarvan 17 niet-geïdentificeerde militairen. Een special memorial herdenkt een Royal Naval Air Service militair en op het perk staat ook het Zeebrugge Memorial dat drie Britse Marine-officieren en een marine-mekanieker herdenkt die sneuvelden bij de Britse aanval op de pier van Zeebrugge op 23 april 1918.
Op het militaire gedeelte van de centrale begraafplaats van Brugge in Assebroek is een Brits piloot uit de Eerste Wereldoorlog begraven tussen de Belgische oorlogsgraven. Corporal Lambert Robinson was in dienst bij 202nd Squadron van de Royal Air Force en stierf op 14 februari 1919.
In het boek ‘Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog’ van Sam van Clemen staat op blz. 151 dat er in Brugge in de Balsemboomstraat een herdenkingsplaat zou zijn voor de 17 slachtoffers van een luchtaanval op 17 oktober 1917.
Info Jean-Pierre Lauwers, 19 december 2014:
De plaat gedenkt slachtoffers van bommen die bedoeld waren voor de haveninstallaties.
Zie ook het graf van Omaar en Suzanna Caster in Assebroek.
Info Jean-Pierre Lauwers, 11 december 2015:
Paul Sels vond hier het graf van een van onze luchtazen uit WOI. Hij ligt er samen begraven met zijn echtgenote.
Op de begraafplaats Brugge Centraal ligt het familiegraf van De Cloet-Lecot met een gedenkplaatje waarin een pinguïn is gegraveerd plus de tekst “Valère De Cloet Luitenant Vlieger °1896 +1928 3e REg 3de Gr” Lt Vl Valère Charles Léon De Cloet was instructeur aan de vliegschool van Wevelgem. Hij verongelukte op 16 juli 1928 omstreeks 17.10 toen hij na het opstijgen te Evere neerstortte met de Fokker D 7 F30 van de IIIde groep van het 3de Luchtvaartregiment.
Op vrijdagvoormiddag 29 september 2006 werd een oorlogsmonument officieel ingehuldigd op de middenberm van de Graaf Pierre De Brieylaan.
De bunker is afkomstig van de Duitse marinebasis die vanaf 1940 in Sint-Michiels was gebouwd. Het was een van de 33 mitrailleursnesten rond het verdwenen kasteel Ter Linden. Hugo Vandekeere en korvetkapitein Jo Bergez uit Sint-Michiels zorgen er voor dat het 30 ton wegende mitrailleursnest 20 meter werd verplaatst van een privédomein op de hoek van de Witte Molenstraat en de Graaf Pierre De Brieylaan naar de huidge locatie.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer