Graf van Corp L. Robinson

Op het militaire gedeelte van de centrale begraafplaats van Brugge in Assebroek rusten 508 geïdentificeerde Belgen, 15 niet-geïdentificeerde Belgen en 1 geïdentificeerde Brit van de Eerste Wereldoorlog. Verder zijn er 87 graven van de Tweede Wereldoorlog (zie verder in onze patrimonium database).

Die ene Brit is Corporal Lambert Robinson (Service nummer 313798). Lambert werd 17 maart 1890 geboren in Linthorpe, Middlesbrough, Yorkshire (UK). Hij was in dienst bij 202nd Squadron van de Royal Air Force en stierf op 14 februari 1919. Op dat moment was 202nd Squadron gebaseerd op Varsenare en gebruikte een mix van DH-4 en DH-9 maar het valt te betwijfelen dat een korporaal bij het vliegend personeel hoorde.

De slachtoffers die vanaf 1919 hier liggen begraven sneuvelden vooral in oktober en november 1918, de laatste dagen van het eindoffensief. Ook heel wat militairen stierven in verschillende hospitalen in het Brugse ten gevolge van hun verwondingen of aan de Spaanse griep. Meer informatie ontbreekt maar waarschijnlijk is dit ook de doodsoorzaak van Robinson.

Een bron die beweerde dat de vlieger zou zijn omgekomen bij een crash nabij de Abdij van Zevenkerken (Sint-Andries, Brugge), kunnen we ontkrachten. Over een crash daar vonden we enkel een gebeurtenis van een maand na de sterfdatum van Robinson… en die vlieger toen overleefde zijn onfortuinlijke noodlanding: “Gelukkiglijk waren de wonden niet levensgevaarlijk; hij zal ontsnappen met twee of drie breed wonden in het wezen en het verlies van verschillige tanden” zoals in De Gazette van Brugge was te lezen op 19 maart 1919.

Beelden: © Tom Brinckman 04/2002
Datum gebeurtenis:
14/02/1919
Datum registratie:
03/05/2008
Locatie:
Graf van Corp L. Robinson
Adres:
Centrale begraafplaats Brugge-Assebroek, ingang op de hoek van de Rozenstraat en de Kerkhofblommenstraat, Assebroek, Brugge
Lengtegraad:
3°14’10.9″E
Breedtegraad:
51°11’36.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer