Herdenkingsplaat Antwerp X

Bij het begin van de tweede wereldoorlog installeerden Duitse officieren zich in het hotel Grand Veneur nabij de Tremelobaan in Keerbergen, vlak bij het toenmalige vliegveld. Het hotel zou echter vooral bekend worden als hoofdkwartier van Amerikaanse troepen, het was een coördinatiecentrum tegen de V-bommen die Antwerpen bestookten. De militaire organisatie die de vliegende bommen uit de lucht moest halen werd “Antwerp X” gedoopt. De verdedigingsgordel van Antwerp X bestond zonder meer uit de toenmalige militaire “hightech”-installaties. 24 uur per dag, 154 dagen lang, hebben Amerikaanse en Britse militairen zich ingezet om het dodende Duitse Vergeltungswaffen tijdig uit de lucht te plukken. Na de oorlog bezochten heel wat hoogwaardigheidsbekleder de Grand Veneur. Op 21 maart 1945 signeerde koningin Elisabeth het gastenboek.

In 1978 werd het hotel Grand Veneur aangekocht door het Ministerie van Onderwijs en vanaf 1980 werd het na een grondige restauratie geopend als internaat voor meisjes. De Grand Veneur is nog altijd eigendom van het Gemeenschapsonderwijs, van hieruit wordt de administratie verzorgd voor een groot aantal scholen.

Vroeger lag bovenop het muurtje bij de toegang van de Grand Veneur een Britse zeemijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze contactmijn ligt nog altijd in de buurt van het vroegere hotel. Op een muurtje rechts lag een identieke mijn, die is nu te bewonderen op het domein van het Heemkundig Museum De Botermolen (Haachtsebaan 85a, Keerbergen).

Op de foto zien we de herdenkingsplaat voor Antwerp X, opgehangen in de Grand Veneur en een beeld van het hotel Grand Veneur.

Beelden: © Frans Van Humbeek | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
1944
Datum registratie:
29/01/2006
Eigenaar:
Gemeenschapsonderwijs
Adres:
Tremelobaan, boven open haard van de grote vergaderzaal in “Le Grand Veneur”

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer