Herdenkingsplaat Antwerp X

Bij het begin van de tweede wereldoorlog installeerden Duitse officieren zich in het hotel Grand Veneur nabij de Tremelobaan in Keerbergen, vlak bij het toenmalige vliegveld. Het hotel zou echter vooral bekend worden als hoofdkwartier van Amerikaanse troepen, het was een coördinatiecentrum tegen de V-bommen die Antwerpen bestookten. De militaire organisatie die de vliegende bommen uit de lucht moest halen werd “Antwerp X” gedoopt. De verdedigingsgordel van Antwerp X bestond zonder meer uit de toenmalige militaire “hightech”-installaties. 24 uur per dag, 154 dagen lang, hebben Amerikaanse en Britse militairen zich ingezet om het dodende Duitse Vergeltungswaffen tijdig uit de lucht te plukken. Na de oorlog bezochten heel wat hoogwaardigheidsbekleder de Grand Veneur. Op 21 maart 1945 signeerde koningin Elisabeth het gastenboek.

In 1978 werd het hotel Grand Veneur aangekocht door het Ministerie van Onderwijs en vanaf 1980 werd het na een grondige restauratie geopend als internaat voor meisjes. De Grand Veneur is nog altijd eigendom van het Gemeenschapsonderwijs, van hieruit wordt de administratie verzorgd voor een groot aantal scholen.

Vroeger lag bovenop het muurtje bij de toegang van de Grand Veneur een Britse zeemijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze contactmijn ligt nog altijd in de buurt van het vroegere hotel. Op een muurtje rechts lag een identieke mijn, die is nu te bewonderen op het domein van het Heemkundig Museum De Botermolen (Haachtsebaan 85a, Keerbergen).

Op de foto zien we de herdenkingsplaat voor Antwerp X, opgehangen in de Grand Veneur en een beeld van het hotel Grand Veneur.

Info Frans Van Humbeek (11 november 2019):
Toen de GO!-Scholengroep het gebouw in 2011 verliet kwam het leeg te staan en zowel binnen als buiten werden door vandalen grote vernielingen aangericht. De gedenksteen Antwerp X werd gelukkig preventief verwijderd. Manu Vercammen, zaakvoerder van MVprojecten uit Putte, kocht het gebouw in 2016 en verbouwde het tot negen luxeappartementen. Het is gelegen op een drie hectare groot domein in de buurt van het Keerbergse meer.
Op 4 december 2018 werd de gedenkplaat voor Antwerp X opnieuw in het gebouw gehangen.
Op 11 november 2019 kon het vernieuwde gebouw uitzonderlijk bezocht worden. De buitenkant heeft zijn glans bewaard maar van het oude interieur is eigenlijk niks bewaard gebleven.
De gedenkplaat hangt nu in de inkomhal.

 

Nog ter info, in deze VRT-uitzending van Publiek Geheim hadden we het ook over de Grand Veneur:

www.youtube.com/watch?v=T4rbR-E0m9Y

 

 

 

 

 

Beelden: © Frans Van Humbeek | © Frans Van Humbeek | © Frans Van Humbeek, 11/11/2019
Datum gebeurtenis:
1944
Datum registratie:
29/01/2006
Locatie:
Herdenkingsplaat Antwerp X
Adres:
Vroeger Tremelobaan, boven open haard van de grote vergaderzaal in “Le Grand Veneur”. Nu inkomhal, Vlieghavenlaan 1 Keerbergen. Privé!

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer