Monument voor zweverpiloot Jacques Rops

Jacques Emile Charles Félicien Rops, geboren op het kasteel van Thozée te Mettet op 25 januari 1901, overleden te Mettet op 10 maart 1935. Jacques Rops was de kleinzoon van de kunstenaar Félicien Rops. Hij was advokaat en voorzitter van de motorclub Union Motor de l’Entre-Sambre-et-Meuse. Deze club bestaat nog steeds en baat het motorcircuit van Mettet uit. In de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog was de club eigenaar van Aeronca 11AC die een onderkomen had in een Bessoneau-hangar op de basis Florennes.
In oktober 1931 zag de zweefvliegclub Cercle de Vol sans Moteur de l’Entre-Sambre-et-Meuse asbl het levenslicht. Ook Jacques Rops nam de uitdaging aan om te leren vliegen met een zweefvliegtuig. De club organiseerde op 10 maart 1935 haar vluchten van Auret-Mont, een gehucht van Mettet. Hij had al twee vluchten gemaakt en steeg nu op voor zijn derde vlucht. Op een hoogte van een zestal meter dook het zweefvliegtuig plots naar beneden. De schaats brak en het Zögling-zweefvliegtuig kwam ondersteboven op de vliegnier terecht. Ondanks het feit dat een dokter hem onmiddellijk de nodige zorgen toediende, overleed hij een half uur na de crash.
Jacques Rops was ongehuwd en kinderloos. Hij is begraven in de familiekelder op de begraafplaats van Belgrade (Namen).
Het gedenkteken staat aan de rand van een bos op privé terrein zonder toegangswegen en zonder signalisatie.
Meer informatie op: http://www.jules-tacheny.be/text.php?file=chap16.html
Beelden: © Nicolas Clinaz, 12/2009
Datum gebeurtenis:
10/03/1935
Datum registratie:
14/12/2009
Locatie:
Monument voor zweverpiloot Jacques Rops
Adres:
Geen toegangsweg, geen signalisatie, privé

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer