Gedenkplaat voor Sub-Lieutenant Arnold Chadwick

De Sopwith 1 1⁄2 Strutter ‘Buster Brown’ van Flight Sub-Lieutenant Arnold Jacques Chadwick (°23 augustus 1893) werd op 2 oktober 1916 boven Evere door luchtafweer onder vuur genomen tijdens een bombardement. Hij voert een noodlanding uit in de Menevallei tussen Meldert en Hoksem en weet te ontkomen. In Meldert krijgt hij een onderkomen in de pastorie en bij verschillende families, onder meer bij de familie Cloets en Vandepoel. Via Nederland slaagt hij er in om terug te keren naar Engeland.
Hij sneuvelt op 31 juli 1917 (datum op gedenkplaat) tijdens een luchtgevecht boven de Noordzee. Chadwick spoelde aan in De Panne en rust op het Adinkerke Military Cemetery.
Postuum ontving hij het Distinguished Flying Cross.
Volgens de informatie van de Commonwealth War Graves Commission sneuvelt Flight Commander Arnold Chadwick D S C, van 4th Sqn Royal Naval Air Service, op 28 juli 1917.

De organisatoren van tijdelijke tentoonstellingen over Flight Sub-Lieutenant Arnold J. Chadwick DFC zijn er spijtig genoeg niet in geslaagd om familieleden van hem terug te vinden in Canada. Hij woonde in Toronto. Zijn ouders overleden in 1919, hij was de enige zoon. Hij had een zus met wie hij bij het uitbreken van de oorlog Duitsland is ontvlucht.

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum gebeurtenis:
2/10/1916
Datum inhuldiging:
2018
Datum registratie:
13/6/2020
Locatie:
Gedenkplaat voor Sub-Lieutenant Arnold Chadwick
Adres:
Het monument staat op het einde van de Molenstraat in Meldert (Hoegaarden,) waar de weg verandert in een kasseiweg, aan de rechterkant van de weg.
Lengtegraad:
4°50’55.4″E
Breedtegraad:
50°47’44.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer