Gedenkteken voor 1Lt Olger S. Aal, P-47D 44-19580 353 FG en de bemanning van Mosquito XIX MM678 RS-A 157 Sqn

Op 10 mei 2015 herdacht de gemeente Linter de Duitse inval van 75 jaar geleden. Bij deze gelegenheid werden de gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers van de gemeente herdacht met een gedenkteken aan de kerk van Drieslinter. Op het grondgebied van fusiegemeente Linter vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog ook twee geallieerde vliegtuigen en de bemanningsleden werden eveneens herdacht met een gedenkteken aan deze kerk.

Op 29 augustus 1944 stortte een P-47 neer op de deelgemeente Melkwezer. Het betrof een P-47D van het 350st Fighter Squadron van de 353rd Fighter Group met serial nummer 44-19580 en code LH-N. Het droeg de naam ‘Rat a Dat’. De piloot was 1ste Luitenant Olger Ivan Aal. Volgens rapporten uit die tijd zou hij geraakt zijn bij een aanval op het vliegveld van Diest-Schaffen maar het zou best kunnen dat hij geraakt werd door de flak van het vlakbij de crashplaats gelegen geïmproviseerde Duitse vliegveld van Orsmaal waar van 28 augustus tot 4 september 1944 de Messerschmitt Bf 109Gs van III./JG 27 een tussenstop hielden op hun terugtocht naar Duitsland. De piloot heeft een laatste rustplaats op het Ardennes American Cemetery in Neupré.

Iets meer dan een maand later, in de nacht van 6 op 7 oktober 1944 crashte een Britse Mosquito XIX nachtjager te Drieslinter, op het gehucht Meirbeek en Den Tanter. Het vliegtuig, serial nummer MM678, squadron code RS-A van 157 Squadron, was erop uit gezonden om een bombardement op Dortmund te ondersteunen door het de Duitse nachtjagers lastig te maken zodat ze minder kansen kregen om RAF bommenwerpers aan te vallen. Het is niet duidelijk waarom de Mosquito neerstortte. De twee bemanningsleden, Pilot Officer William S. Vale RAAF en Flight Lieutenant Alfred E.D. Ashcroft DFC, kwamen om het leven. Ze zijn begraven op het kerkhof van Evere bij Brussel.

De gedenksteen kwam er op initiatief van burgemeester Marc Wijnants en de Heemkundige Kring Linter. De heemkundige kring bezocht de twee crashplaatsen en vond nog enkele kleinere fragmenten van de vliegtuigen. Deze onderdelen zijn nu in bewaring bij de heemkundige kring. De zoektocht naar de familieleden van de bemanningen was het werk van Lisette Wouters. Lisette heeft haar sporen verdiend in het onderzoek naar crashes in de omgeving van Linter; we kwamen haar naam ook tegen in het boek van Guy Leus over de vliegtuigcrashes in buurgemeente Geetbets.

Piloten van niet minder dan drie nationaliteiten: Verenigde Staten, Groot Brittannië en Australië. Het was dan ook een uitgebreid en internationaal gezelschap dat de herdenking op 10 mei 2015 bijwoonde. Niet alleen waren er de plaatselijke dignitarissen en de verenigingen van oud-strijders en vertegenwoordigers van de drie ambassades die de plechtigheid bijwoonden. Maar men was er ook in geslaagd om familieleden van de drie slachtoffers te contacteren en deze hadden de verre verplaatsing gemaakt om de plechtigheid bij te wonen. Uit Australië was er Mevrouw Grace Harding, zuster van piloot William Vale, uit Groot Brittannië kwam Mevrouw Carolyn Mason, nicht van Alfred Ascroft, Chris Toase en zijn dochter, neef van Alfred Ashcroft, en uit de Verenigde Staten kwam Irvin Aal, neef van Olger Aal.

Info Jozef Vandevorst (15 augustus 2015):
Op zondag 10 mei 2015 werd de verjaardag van de inval van Duitse troepen in België en de bevrijdingsdag met een grootse plechtigheid in Neerlinter en Drieslinter herdacht. Aan het oorlogsmonument te Neerlinter werd hulde gebracht. In Drieslinter spitste de herdenking zich toe op twee gedenkplaten: één voor de gesneuvelde soldaten en één voor de drie gesneuvelde geallieerde vliegeniers die in 1944 tijdens hun missie verongelukten in Melkwezer en Drieslinter. Voor de viering bracht het herdenkingcomité en de gemeente Linter niet alleen de families van de gesneuvelde dorpsgenoten bij elkaar, maar eveneens de families van de drie verongelukte vliegeniers uit drie verschillende continenten: Amerika, Australië en Europa. Meer info op de site van Sint-Margriete-Houtem: www.sint-margriete-houtem.be/417442056

Beelden: © Luc Wittemans, 24/05/2015
Datum gebeurtenis:
29/08/1944, 06/10/1944
Datum inhuldiging:
10/05/2015
Datum registratie:
05/06/2015
Eigenaar:
Gemeente Linter
Locatie:
Gedenkteken voor 1Lt Olger S. Aal, P-47D 44-19580 353 FG en de bemanning van Mosquito XIX MM678 RS-A 157 Sqn
Adres:
Aan de kerk van Drieslinter, Grote Steenweg 268, Drieslinter, Linter
Lengtegraad:
5°02’46.5″E
Breedtegraad:
50°50’39.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer