Harold Rosher straat

Flight Lieutenant Harold Rosher, geboren te Beckenham op 18 november 1893, was een van de vijf piloten van No. 1 Naval Aeroplane Squadron van de British Expeditionary Force (BEF) die op 24 maart 1915 een raid uitvoerden op de Cockerill-werf te Hoboken.  De vier andere piloten waren: Squadron Commander Ivor T. Courtney, Flight Lieutenant B. Crossley-Meates, Flight Lieutenant P.G. Andreae en Flight Commander B.L. Huskisson. 

Zij stegen die dag om 05.30 uur op met hun Avro 504 vliegtuigen, elk geladen met vier bommen, vanaf hun basis in Frankrijk. Door de bewolking  en de mist beslisten Andreae en Huskisson om de raid af te breken. Huskisson dropte zijn bommen nog in de buurt van Oostende vooraleer terug te keren naar zijn thuisbasis. F/Lt Crossley-Meates had af te rekenen met motorproblemen en maakte een noodlanding in Nederland waar hij gevangen genomen werd.

Enkel Courtney en Rosher bereikten het doelwit en dropten hun bommen vanaf een hoogte van 1.000 voet. Volgens een officieel Frans communiqué werden bij de aanval twee duikboten vernietigd en een andere beschadigd, tevens verloren 40 werkmannen het leven en raakten er 62 gewond. Door het luchtafweer werd de Avro van Rosher geraakt in het richtingroer en in de main spar van een van de vleugels.

Na zijn terugkeer beschreef Rosher de raid in een brief aan zijn ouders. In 1916 werden de brieven die Rosher gedurende zijn dienst aan zijn ouders schreef gepubliceerd in het boek With the flying Squadron dat door The Macmillan Company werd uitgegeven. De foto’s van Rosher en Courtney komen uit dit boek. (Info via Steven Volckaerts)

Beelden: © Steven Volckaerts, 14/04/2016 | © Steven Volckaerts, 14/04/2016 | © Archief With the Flying Squadron | © Archief With the Flying Squadron
Datum gebeurtenis:
24/03/1915
Datum registratie:
24/04/2016
Adres:
Harold Rosher straat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer