Terminals en loodsen

De beslissing om de Avia-Palace en de Aérogare van Haren af te breken was voor mij de aanleiding om te beginnen met een inventarisatie van ons luchtvaartpatrimonium. Heel wat luchtvaartliefhebbers hebben mij daar mee geholpen. Op de terreinen van Haren/Evere zijn de meeste gebouwen nu gesloopt, ze moeten plaatsmaken voor de nieuwe panden van de NAVO. Op 19 december 2007 konden we de zijkant van de Aérogare nog fotograferen vanop een parking in de Raketstraat. Het was onduidelijk of de Avia-Palace al gesneuveld was onder de slopershamer. De grote vliegtuigloods VII, het kortste bij de ingang van het NAVO-hoofdkwartier, hield nog even stand. De spijtige kaalslag van het vroegere Koning Albert I Kwartier was al ver gevorderd.

Het hoofdstuk Haren wil ik hier afronden met een positief bericht van Guy Cassiman. SABCA zal in de toekomst blijven gebruik maken van enkele loodsen die ooit deel uitmaakten van de Harense luchthaven. Het gaat om loodsen 1 en 8, alsook om een loods die parallel staat met de Haachtsesteenweg (tussen loods 1 en 2). Op 17 september 1946 crashte de C-47 OO-AUR tegen deze loods. De ondertussen ter ziele gegane maatschappij Sobelair (opgericht op 30 juli 1946) gebruikte in haar beginperiode een deel van loods 1. We hopen dat SABCA de laatste resten van de Harense luchthaven op een waardige manier zal beheren.
Anno juni 2010 is van aan de NAVO-ingang (Leopold III-laan) nog altijd een van de oude loodsen zichtbaar (richting Haachtsesteenweg).

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 19/12/2007 | © Paul Van Caesbroeck, 19/12/2007 | © Paul Van Caesbroeck, 19/12/2007
Datum gebeurtenis:
1923, 1929
Datum registratie:
23/01/2007
Adres:
Haren

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer