Monument voor de slachtoffers van de crash van Halifax III EY-X MZ340 78 Sqn

Op 28 juli 1944 om 16.04 u steeg de Halifax III MZ340 EY-X van 78 Squadron op vanuit Breighton (Engeland) met als doel de V1-lanceerinstallaties en opslagplaatsen van Forêt de Nieppe (Frankrijk) te bombarderen. Hiervoor werden 199 bommenwerpers ingezet. Op 8 mijl voor de Belgische kust werd het vliegtuig geraakt door de ‘gem. Flak – Abt.252’ gelegen te Mariakerke (Oostende). De piloot vermeed Nieuwpoort-Stad en dropte zijn 16 bommen van 225 kg tussen Sint-Joris en Ramskapelle. Hierbij werden Désiré Verhaeverbeke en zijn echtgenote Marie Couvreur, twee inwoners van Sint-Joris, gedood. Het echtpaar had drie kinderen.

De piloot hield zijn toestel onder controle zodat de bemanning het zwaar gehavend vliegtuig kon verlaten. Navigator Bell beschreef later in een brief hoe radio-operator Russell Harry Winter aan zijn einde kwam. Bij het uitspringen uit het ontsnappingsluik in de neus raakte Winter de rand van het luik en was vermoedelijke buiten westen. Getuigen vertelden dat ze de man vonden met een gapende hoofdwonde, hij overleed kort nadien. De piloot Flight Lieutenant William Gladstone Hoffman stortte om 17.59 u met zijn Halifax neer nabij de hoeve het ‘Groot Noordhof’.

F/Lt Pilot William Gladstone Hoffman (21 jaar) en F/O Wireless Operator/Air Gunner Russell Harry Winter (29 jaar) kwamen om het leven. Zowel de militaire als de twee burgerlijke slachtoffers werden begraven op burgerlijk kerkhof van Sint-Joris.
F/O Navigator W.I.F. Bell, F/O Bomb Aimer Ronald E.F. Collier, P/O Flight Engineer Kevin W.L. Burns, Sgt Mid-Upper Gunner George R.G. Marley en Sgt Rear Gunner Robert C. Laing overleefden de crash. Ze werden allen krijgsgevangen genomen.

Informatie via Walter Lelièvre, meer details zijn te vinden in het boek “De laatste vlucht van de Halifax Mk III EY-X MZ340” van Jean-Pierre Vandorpe.

Foto Monument: Het monument met de vier oprichters: (van links naar rechts) Jean Pierre Vandorpe, Herman De Rechter, Danny Wilssens en Walter Lelièvre.

Beelden: © Thierry Cardon, 07/2008 | © Foto Walter Lelièvre
Datum gebeurtenis:
28/07/1944
Datum inhuldiging:
28/07/2004
Datum registratie:
27/01/2006
Locatie:
Monument voor de slachtoffers van de crash van Halifax III EY-X MZ340 78 Sqn
Adres:
Hemmestraat voor de Steendambrug, Ramskapelle, Nieuwpoort
Lengtegraad:
2°47’07.5″E
Breedtegraad:
51°06’30.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer